Aký dopad na zdravie môže mať čierny kašeľ?

Chcela som sa spýtať aký dopad na zdravie môže mať čierny kašeľ? Mám 19 rokov a v decembri mi z odberu krvi zistili čierny kašeľ. Užívala som ant. Azatril (1 balenie, na 3 dni) a popritom aj sirup Xyzal. Vo februári mi opäť zobrali krv a prítomnosť čierneho kašľa je stále rovnaká. Znovu mi nasadili ant. Azatril (4 balenia za sebou, 4 dni užívania a 5 dni pauza - takto 4krat) a zároveň užívam Zodac 1 tab. na večer. Momentálne beriem tretie balenie Azatrilu. Čo sa týka kašľu, už to nie je také intenzívne, iba sem tam pokašliavam a to hlavne ráno. No v poslednej dobe sa mi ťažšie dýcha a mám pocit akoby mi \"nestíhalo srdce\" pobolieva ma na hrudi. Môže to byť podľa Vás zapríčinené tým čiernym kašľom? Neviem presne povedať, či ma bolí srdce alebo sú to možno aj pľúca. Niekedy sa mi stane niečo ako keby mi srdce pulzovalo rychlejšie na pár sekund, také prebíjanie, ale 2-3krát za sebou mi udrie rýchlejšie. Lekár mi povedal, že vyliečenie môže trvať aj rok. Chcela som sa ešte spýtať na ten Zodac. Môže sa užívať dlhodobo, nezaťažuje nejako organizmus?

Otázka

Aký dopad na zdravie môže mať čierny kašeľ?

Odpoveď

Čierny kašel môže u emnšej časti pacientov vyvolať - aj po efektívnom preliečení - kašel, ktorý potom pacienta obťažuje ešte celé týždne aj mesiace. Čierny kašel môže vyvolať aj podobné príznaky, aké opisujete ďalej (búšenie srdca, bolesti na hrudníku). Ak tieto príznaky nebudú mať aspoň v náznaku tenduciu ustupovať v časovom horizonte povedzme 3-4 týždňov, tak vy ste mali absolvovať kardiologické a pravdepodobne aj pneumologické vyšetrenie.
Zodac sa môže užívať aj roky. Je to bezpečná liečba. Mimochodom, ak t.č. nemáte svoju \"alergickú sezónu\", tak by som Zodac vysadil z jednoduchího dôdovu. Zodac ako antihistaminikum má na sliznicu dýchacích ciest mierny \"vysúšací\" účinok a t.č. v rekonvalescencii po čiernom kašli jeho užívanie môže podporovať kašel. Takže ako to okolnosti umožňujú, Zodac si na pár dní skúste vysadiť.