Mykoplazma pneumonia

V lete mi zistili mykoplazmu pneumonia, preliecili ma a hodnota IgM bola 0, teraz o pol roka mám hodnotu IgM 32,300IU/ML. Dr.na infekčnom oddelení mi nasadila Doxyhexal 20x200 mg. Ide o to že mi nič nie je, pred tým som mala ťažkosti s moč.mechúrom ale už nemám žiadne ťažkosti. Chcem sa informovať či táto choroba mi môže sposobiť autoimúnne choroby? Taktiež sa chcem spýtať či mi antibiotiká úplne odstránia mykoplazmy a ak nie, nebude to pre mna skodlive mat ich dlhodobo v krvi? Neviem či si mam z tejto choroby robit tazkosti alebo nie. Mam 24rokov, sportujem cestujem, v buducnosti chcem mat deti a preto chcem vediet ci je to vazny problem alebo nie.

Otázka

Mykoplazma pneumonia

Odpoveď

1/ Či mykoplazmová (alebo chlamýdiová) infekcia môže spustiť autoimúnne choroby je predmetom dohadov, zatiaľ v tomto smere neboli predložené jednoznačné dôkazy.
2/ Antibiotiká pomáhajú vášmu imunitnému systému zbaviť sa mykoplaziem. To. že máte v krvi protilátky neznamená,l že máte aj mykoplazmy. Môže ísť o pretrvávajúcu protilátkovú odpoveď, ale IgM je indikátorom včasnej, začínajúcej infekcie, takže preliečenie Doxyhexalom (aj ke=d vám dokopy nič nie je) sa dá odobriť. Na druhej strane ja ako lekár, ktorý býva v dennom kontakte s infekčnými pacientami by som musel antibiotiká doslova žrať - a nerobím to a som v pohode - niečo treba nechať aj na vlastný imunitný systém a neliečiť hneď každý laboratórny nález.
Moja rada: ste mladá, cítite sa dobre, športujete, chcete mať deti: tak sa aj naďalej cíťte dobre, športujte, majte deti a ... nelozte po doktoroch....:-)