Dýchavičnosť a dráždivý kašeľ

Mám 40 rokov a asi 2 roky trpím pri námahe dýchavičnosťou a večer dráždivým kašľom. Lekár mi vyšetrením krvi zistil, že som na niečo alergická, čo potvrdil alergológ, som alergická na roztoče a pele. Predpísal mi Zodac. Medzitým mi prišli ďalšie výsledky, mala som vysoké hodnoty na pľúcne chlamýdie. Brala som 6 balení Ciprofloxacín a po pol roku som bola znova na odberoch krvi. Výsledky som mala dobré. No ja sa aj tak veľmi zadýchavam, hlavne pri námahe, dokonca ma až bolí na hrudi. Večer mám sem tam ešte kašeľ, ktorý sa objavuje aj pri používaní deodorantov, alebo v práci, kde sú výpary z lakovne. Bola som aj na spirometrii, výsledky boli dobré.

Otázka

Dýchavičnosť a dráždivý kašeľ

Odpoveď

  1. Pri vami opisovaných ťažkostiach a závažnej profesnej expozícii (lakovňa - to tam nepoužívate ochranné pomôcky?!), mali by ste absolvovať nielen spirometriu, ale aj vyšetrenie difúznej kapacity pľúc. Toto vyšetrenie poskytuje na Slovensku veľa pracovísk a preto by nemal byť problém s jeho dostupnosťou.
    2./ Mali by ste absolvovať kardiologické vyšetrenie. Kým sa na to vyšetrenie dostanete, požičajte si od niekoho tlakomer, alebo si ho rovno kúpte (po štyridsiatke je už vhodné takúto vecičku vlastniť) a pravidelne si merajte krvný tlak. Hypertenzná choroba často začína podobne ako opisujete ...
    P.S. Toho ciprofloxacinu ste užila aj na trojo chlamýdií ... Zabudnite na chlamýde, kvôli nim sa nezadýchavate.
    P.P.S. Prestaňte používať dezodoranty v spreji - existujú predsa aj tyčinkové alebo guličkové a tie vás asi dráždiť nebudú.