Pretrvávajúci úporný a štekavý kašeľ

Moja dcéra má 7 rokov a už niekoľko rokov máme problémy s pretrvávajúcim kašľom. Od mala užívala od alergológa antihistaminiká, aj keď jej žiadna alergia nebola dokázáná, vraj preventívne, nakoľko ja, jej matka som astmatička. samozrejme pri pretrvávajúcom kašli som v prvom rade myslela na astmu, ale pri spirometrii má dobré výsledky a boli sme aj u Vás vo Vašom centre na vyšetrení NIOX. Tam mala práve hodnoty nižšie, ako by mali byť, ale astma bola vylúčená. Aj na Vaše odporúčanie jej pľúcna lekárka predpísala Singulair, už ho užíva asi 3/4 roka, ale nevidím nejaké výrazné zlepšenie. Okrem toho užíva Aerius 5 mg, do nosa Livostin, Awamys. Keďže boli hodnoty NIOXu pod normou, robili Emke aj vyšetrenia na cystickú fibrózu, tú jej tiež vylúčili. Skrátka kašle úporne, skoro stále, štekavo. Pri niektorom z posledných vyšetrení krvi naša obvodná lekárka prepovedala, že sa jej v krvi objavili protilátky na chlamýdie a viac sa k tomu nevyjadrovala. Keď som si ale prečítala, čo všetko môžu spôsobiť, napadlo ma, či práve chlamýdie nemôžu byť príčinou týchto kašľov. Mohli by ste mi poradiť, či je to možné, poprípade ako ďalej postupovať?

Otázka

Pretrvávajúci úporný a štekavý kašeľ

Odpoveď

Odpovedám s maláým sklzom, lebo som bol na prázdninách. Jednoduchú odpoveď ohľadne chlamýdií Vám neviem dať, lebo ste neuviedli aké boli titre protilátok. Príčinná súvislosť sa ale nedá vylúčiť. Predpokladám, že Vaša dcéra . ak vaša lekárka usúdila podľa laborat. nálezov, že ide o čerstvú infekciu - že bola preliečená vhodným antibiotikom (nap. klaritromycínom).
Určite vy som - pri absencii priaznivého účinku - vysadil VŠETKY lieky, ktoré vaša dcéra užíva. Pri nosových práznakoch by som pravdepodobne nasadil iba Avamys. Je možné, že Aerius a Singulair vašej dcére nadmerne \"vysúšajjú\" prieduška a preto kašle. (Pozn.: Predpokladám, že pitný režim má dobrý). Pri poretrvávaní kašla treba uribiť aj rtg vyšetrenie pľúc a prinosových dutín, prípadne aj špecialne funkčné testy pľúc (najmä difúznu pľúcnu kapacitu).