Môže mi alergológ alebo gastroenterológ zistiť či nemám histamínovú intoleranciu?

Chcela by som sa opytat ci mi moze alergolog alebo gastroenterolog zistit ci nemam histaminovu intoleranciu aka no ako? mam podozrenie ci sa nejedna o tento problem. moje posledne vysetrenie je Le+dif.: zvyš.Mo, v celul.imunite zvyš.CD3 a CD4, zniž. CD19. V humor.imunite IgE-zvyš., IgG-zvyš..KM-IgA-17,4/mierna ele./. Zaver: Dyspepsia protrah.-dif.dg. Dysbal. cel.im.-gr.levis. Zvyš.IgE+IgG. Intoler.Km-gr.levis. Takze predpokladam ze mam intoleranciu laktozy ale neviem ci nejde o nieco vaznejsie. Moje problemy spocivaju v tom ze mam stale hnacky a po konzumaciu vacsieho mnozstva mliecnych vyrobkov mam silne zaludocne krce a hnacky s krvou. Chcela by som sa zbavit hnaciek ale neviem ako aj lekary su bezradny, po kazdom jedle mam pocit tazoby, nafuknute brucho, prelievanie v bruchu.

Otázka

Môže mi alergológ alebo gastroenterológ zistiť či nemám histamínovú intoleranciu?

Odpoveď

Z alergologického hľadiska by bolo by potrebné diferencovane vyšetriť protilátky proti jednotlivým súčastiam kravského mlieka, ale i vyšetrenie na ďalšie potravinové alergény. Veľmi dôležité je aj dôkladné gastroenterologické vyšetrenie, okrem iného i vylúčenie coeliakie (intolerancie pšeničného lepku). Histamínová intolerancia má špecifické prejavy obvykle sprevádzané aj začervenaním kože po určitých konkrétnych potravinách so zvýšeným obsahom tzv. biogénnych amínov (alkohol, ananás, avokádo, banán, citrusové ovocie, čokoláda, fermentované potraviny, jahody, morské plody (lastúrniky, mušle), ryby, bravčové mäso, paprika, salámy, párky, syry, vajcový bielok, špenát, sója...)