Mam 24 rokov a od troch rokov veku trpim alergiou na travy, pele, plesne. V pelovej sezone a pri zvysenej fyzickej aktivite mavam astmaticke zachvaty..v klude sa mi podla spirometra vraj astma neprejavuje. Casto trpim (od januara 2009 som mala 4x anginu)

Otázka

Mam 24 rokov a od troch rokov veku trpim alergiou na travy, pele, plesne. V pelovej sezone a pri zvysenej fyzickej aktivite mavam astmaticke zachvaty..v klude sa mi podla spirometra vraj astma neprejavuje. Casto trpim (od januara 2009 som mala 4x anginu)na zapaly hrdla az anginy potrebne liecit antibiotikami a preto mi navrhol krciar vyber krcnych mandli. Mna vsak zaujima, ci tato operacia nie je pre alergika nebezpecna a hlavne kedze mam nabeh na astmu, ci sa mi v dosledku odstranenia mandli moze radikalne zhorsit stav, kedze sa hovori, ze vsetko prechadza na priedusky po odstraneni mandli..mam aj caste zatekanie hlienov, hlavne v pelovej sezone..u mna sa alergia objavuje od aprila az do oktobra.

Odpoveď

V takýchto prípadoch sa vždy zvažuje pomer medzi prínosom a rizikom, ktorý je v konkrétnom prípade rôzny. Aj u alergikov, resp. astmatikov je niekedy nutné prikročiť k odstráneniu krčných mandlí, a nie vždy následne dochádza ku zhoršeniu stavu priedušiek. V zásade však by sa malo k tomuto kroku prikročiť až po vyčerpaní iných liečebných možností, ku ktorým patrí napr. tzv. imunomodulačná liečba, t.j.kúra na zvýšenie odolnosti voči bežným infekciám dýchacích ciest. Ak by nebola úspešná a časté infekcie v oblasti hrdla by pretrvávali, potom by prichádzala do úvahy tonzilektómia (vybratie krčných mandlí).