Mám 24 rokov. Asi 4 mesiace sa mi objavujú na koži červené fľaky - je to niečo ako žihľavka, ktorá svrbí a páli.Ešte treba podotknúť, že asi pred tými 4 mesiacmi som mala rozsiahlu a prudkú alergicku reakciu,kedy som musela ísť na pohotovosť.(neviem čím b

Otázka

Mám 24 rokov. Asi 4 mesiace sa mi objavujú na koži červené fľaky - je to niečo ako žihľavka, ktorá svrbí a páli.Ešte treba podotknúť, že asi pred tými 4 mesiacmi som mala rozsiahlu a prudkú alergicku reakciu,kedy som musela ísť na pohotovosť.(neviem čím bola spôsobená, ale 4dni pred tou udalosťou som zjedla kupovanú bagetu, z ktorej som mala hnačku. Jeden doktor tvrdí, že na príčina bola bageta, druhý že nebola.) Nikdy predtým som podobné problémy nemala a v priebehu života som neprekonala žiadne vážnejšie choroby. Väčšinou sa mi fľaky vyskytujú na hornej časti chrbta, krku a dekoltu, lýtkach, chodidlách a na rukách. Vždy cca. do 30min. od výskytu zmiznú. Objavujú sa mi počas dňa, ale spravidla sa ku večeru zhoršujú. Ďalší problém spojený s týmto prejavom je bolesť kostí na zápästiach a kostičiek na chodidlách - spojený taktiež s výskytom fľaku na boľavom mieste a miernym opuchom. Navštívila som kožnú doktorku, ktorá ma poslala na alergológiu, kde mi spravili testy na potraviny. Avšak výsledky boli negatívne, ani náznak akejkoľvek potravinovej alergie. Z alergológie ma poslanie na gastroenterol. vyšetrenie, aby sa vylúčilo ochorenie celiakia - toto vyšetrenie taktiež dopadlo negatívne. Rovnako mi robili aj rozbor krvi na celiakiu a všetko mám v poriadku. Alergologička mi zatiaľ predpísala lieky Fenistil a Loratadin, ale obaja mi neúčinkovali a z Loratadinu som mala nežiadúce účinky - búšenie srdca, takže som ich vysadila. Žiadne iné lieky ani vitamíny neužívam, neberiem ani hormonálnu antikoncepciu. Doktori hovoria, že si mám sama skúmať, ktorá potravina mi robí zle a na ktorú reagujem takýmto podráždením, ale ja mám pocit, že už hádam po každej potravine mi telo takto prehnane reaguje. Absolútne si to neviem sama určiť, je to veľmi nejasné...Dokonca sa niekedy už aj ráno prebúdzam s červenými fľakmi, a to som ešte nič nestihla zjesť...Najviac ma však trápia tie spomínané bolesti kostí...Tiež ma napadlo, či to nemôže byť alergia spôsobená niečím iným ako potravinami...ale čím???nemyslím, že by to bolo napr. z kozmetiky...Okrem toho iné testy ako potravinové mi nerobili...Ešte podotknem, že sestra je alergik.

Odpoveď

Podľa vašich údajov by sa mohlo jednať o ochorenie typu urtikarie- žihľavky, ktorá má pestré prejavy (nielen klasické pupence),rôzne príčiny, alergické i nealergické, a rôzne stupne závažnosti. Niektoré formy sa spájajú aj s bolesťami, prípadne ľahkými opuchovými stavmi kĺbov. Ale aj naopak- môže sa jednať o začiatok nejakého reumatického ochorenia s prchavými kožnými prejavmi. V každom prípade by bolo potrebné podrobné a fundované dermatologické vyšetrenie ( prípadne i s vyšetrením vzorky kože) a reumatologické vyšetrenie. Ak pri gastroenterologickom vyšetrení neboli robené odbery na helicobacterovú infekciu, treba ich doplniť. No a prínosom by mohlo byť samozrejme i podrobnejšie imunologické vyšetrenie.