Mam 30 rokov a od roku 2000 ma trapi chronicka mechanicka zihlavka spojena az s atopiou koze. Pravidelne podla potreby uzivam cetirizin rathiopharm, ktore ma zbavia na isty cas svrbenia, no i napriek tomu, ak sa co len trosicku dotknem pokozky,ci sa nahod

Otázka

Mam 30 rokov a od roku 2000 ma trapi chronicka mechanicka zihlavka spojena az s atopiou koze. Pravidelne podla potreby uzivam cetirizin rathiopharm, ktore ma zbavia na isty cas svrbenia, no i napriek tomu, ak sa co len trosicku dotknem pokozky,ci sa nahodou poskriabem, ostanu mi nepekne cervene navrete flaky ci pruhy, zalezi od sposobu dotyku.Tieto mi ostavaju viditelne asi pol hodinu,potom ustupia. Lekari vravia, ze snad to casom prejde,a nedokazu ma toho zbavit. Bola som aj hospitalizovana, robili mi testy, no jedine mi zistili alergiu na cobalt a nikel. Podla niektorych lekarov-navstivila som ich niekolko, moze ist o psychicku formu. Niekedy som prezivala dost deprimujuce a stresove obdobia, no posledne dva roky zijem vyrovnany a kludny zivot. Prosim Vas o radu, ci sa da neakym sposobom tohoto neprijemneho ochorenia zbavit, nakolko mi strpcuje zivot tym, ze sa neodvazim ist napr. na kupalisko, ci k vode, pretoze keby som vysla z vody, bola by som samy cerveny flak. A taktiez si s partnerom chceme zalozit rodinu, no lekari mi neodporucaju uzivat lieky pocas tehotenstva, co je v mojom pripade nemozne, liek si musim dat denne, niekedy sa stane, ze staci len obden.

Odpoveď

Bohužiaľ chronická žihľavka je veľký problém, pokiaľ ide o možnosti liečby. Je to naozaj väčšinou tak, ako Vám bolo povedané, totiž že časom prejavy ustúpia spontánne, tak ako prišli. Trvanie však naozaj býva veľmi rôzne. Pokiaľ ide o tlmenie prejavov, ak vám zaberajú antihistaminiká, je to lepší prípad, lebo niektorí pacienti nereagujú na žiadne bežné lieky. Treba si však uvedomiť, že príčinná liečba- t.j. liečba, ktorá by odstránila žihľavku- neexistuje. (Predpokladám, že ste už absolvovali vyšetrenie štítnej žľazy a gastroenterologické vyšetrenie za účelom zistenia infekcie Helicobakterom- lebo to sú najčastejšie ochorenia, ktoré sa o.i. môžu prejavovať chronickou žihľavkou).
Tehotenstvo by mohlo viesť k hormonálnemu preladeniu organizmu, ktoré by sa mohlo priaznivo prejaviť ústupom žihľavky. Nemožno to však dopredu predpovedať. Na druhej strane v potrebnom prípade možno aj v tehotnosti používať určité nevyhnutné lieky, vrátane antihistaminík. Samozrejme pod lekárskym dozorom.