Chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie. Minulý týždeň mi zistili krvou alergiu na kravské mlieko. IgG bolo slabo pozitívne, IgA bolo pozitívne. Od doktora som dostala len vysvetlenie,že som na krav.mlieko alergická. Lenže keď hľadám nejaké informácie, v

Otázka

Chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie. Minulý týždeň mi zistili krvou alergiu na kravské mlieko. IgG bolo slabo pozitívne, IgA bolo pozitívne. Od doktora som dostala len vysvetlenie,že som na krav.mlieko alergická. Lenže keď hľadám nejaké informácie, všade je písané, že je rozdiel byť alergický na laktózu a iné na mliečnu bielkovinu. Dokonca aj výrobky, ktoré sú vedené ako vhodné pre ľudí alergických na toto mlieko majú uvedené, že sú buď bez laktózy, ale obsahujú mlieč.bielkovina a zase sú také ktoré sú presne opačné. Neviem sa zorientovať, ktoré teda kupovať a či sa to dá nejako vyčítať z tých dvoch hodnôt, do ktorej skupiny vlastne patrím.

Odpoveď

Podľa najnovších poznatkov IgG a IgA na bielkoviny kravského mlieka, dosiaľ bežne vyšetrované u nás, nemajú žiadnu výpovednú hodnotu o alergii na súčasti mlieka.
V prvom rade je dôležité, či máte nejaké ťažkosti po konzumácii mlieka alebo mliečnych výrobkov, či iné ťažkosti, ktoré vyvolávajú podozrenie na potravinovú alergiu. Ak áno, z hľadiska stanovenia diagnózy je možné urobiť kožné testy a vyšetrenie špecifických IgE na mlieko a súčasti mlieka, ktoré sú z hľadiska alergie najdôležitejšie. Je možné vyšetriť aj protilátky IgA a IgG na kazeín, betalaktoglobulín a alfalaktalbumín, ale interpretáciu výsledkov by mal urobiť alergológ.
Laktóza je mliečny cukor a niektorí ľudia majú v dôsledku enzymatickej poruchy neznášanlivosť (intoleranciu) laktózy- v dôsledku poruchy jej trávenia. Nejde teda o prejav alergie.