Chcela by som sa opýtať, či môžem mať alergiu na mak. Mám totiž také podozrenie. Pred 3 rokmi som začala žiť s mojím priateľom, dovtedy som "jeho obľúbené makovníky" skoro vôbec nejedla, on ich však kupoval pravidelne, tak takmer každý víkend ich jeme. Vt

Otázka

Chcela by som sa opýtať, či môžem mať alergiu na mak. Mám totiž také podozrenie. Pred 3 rokmi som začala žiť s mojím priateľom, dovtedy som "jeho obľúbené makovníky" skoro vôbec nejedla, on ich však kupoval pravidelne, tak takmer každý víkend ich jeme. Vtedy som pociťovala také svrbenie v hrdle, akoby aj opuch, ale keďže mi chutia, tak som v ich jedení pokračovala. Asi mesiac na to som mala "očnú chrípku", teda tak mi to povedal očný lekár,v yzerala som hrozne, teplota, opuchnuté a červené oči,-teda aj viečka a popraskané žilky na očných bielkach. Tak som chodila dva roky k očnému, kvapiek som už vyskúšala asi 7 druhov, stále nič. Bola som pred mesiacom v alergologickej ambulancii, zistili mi alergiu na peľ, prach, roztoče a plesne. Ale to mám celý život, o tom viem ale kvoli tomu určite nemám odrazu krvavé oči. Tie oči trvajú už 3 roky, a nič iné ma nenapadá, len ten mak, lebo všetko ostatné čo som jedla, jem aj teraz. Napr. aj teraz v januári som mala ísť do nočnej, večer som zjedla makové šúľance a do rána som mala oči ako pinpongové loptičky, opuchnuté, krvavé...Myslíte, že to môže byť príčina. Alergologička mi dala aj tbl.+kvapky do očí, ale zatiaľ necítim úľavu, beriem to asi tri týždne. Nikdy ma nenapadlo, že by som mohla mať alergiu práve na mak, tak som tie krvavé oči pripisovala únave z práce...Ale teraz som už piaty týždeň doma a zase mi to "prepuklo".

Odpoveď

Alergia na mak je pomerne častá a Vaše príznaky boli dosť zrejmé. Nedoporučuje sa konzumovať ďalej bez obmedzenia veci, po ktorých dochádza k opuchom slizníc v dutine ústnej, prípadne iným nepríjemným pocitom na slizniciach po konzumácií. Alergia sa dá overiť krvným testom alebo kožným testom na mak, ale rozhodujúce sú Vaše osobné skúsenosti, ktoré nasvedčujú alergii a preto je potrebné na dlhšiu dobu (mala by trvať aspoň 5 rokov) mak z potravy vylúčiť. V opačnom prípade sa vystavujete riziku vážnej, dokonca život ohrozujúcej alergickej reakcie. Všetky potrebné vyšetrenia aj opatrenia pri náhodnom požití maku v potrave, by ste mali prekonzultovať so svojím alergológom. Do akej miery je mak zodpovedný za Vaše očné prejavy je ťažko posúdiť, rozhodne po jeho vylúčení zo stravy zistíte, či sa tieto prejavy zlepšia. Ak nie, ide zrejme o pôsobenie iného alergénu a bude treba po ňom pátrať.