Mam problem a uz neviem ako dalej. 5 rokov mam zvysene teploty, tak 37,2-37,3 az vecer okolo 22 hod sa mi zvyknu znizovat na 36,8-36,9. Prosim vas co moze sposobovat tieto teploty? O ake bakterie ci virusi moze ist? Docitala som sa ze za zvysenymi teplota

Otázka

Mam problem a uz neviem ako dalej. 5 rokov mam zvysene teploty, tak 37,2-37,3 az vecer okolo 22 hod sa mi zvyknu znizovat na 36,8-36,9. Prosim vas co moze sposobovat tieto teploty? O ake bakterie ci virusi moze ist? Docitala som sa ze za zvysenymi teplotami mozu byt plucne ci gynekologicke zapaly. Prekonala som plucne a trachomatis chlamydie, opakovane som sa liecila a po case som vzdy pozitivna. A takto to ide 5 rokov. Neviem ci chlamydie mozu byt za tymi zvysenymi teplotami, jedni lekari tvrdia ze ano iny nie. Bola som u imunologa a ze vraj mam imunitu v poriadku, tak ako to ze si imunita s tym neporadi. Liecime sa dosledne aj s partnerom. Je to cele zacarovany kruh a neviem ako z neho von.Prosim poradte co moze byt za tymi teplotami a preco sa plucne chlamydie nemozem vyliecit? Ved ani nekaslem! IGG mam pozitivne a IGA 1.5 a norma je do 1. Treba to stale preliecovat? A co hovorite na liek AVELOX, dokrorka mi ho predpisala, ale o chlamydiach tam neni ani zmienky, a je to chemoterapeutikum, mam to brat a ak ako dlho? Alebo co by ste odporucili?

Odpoveď

Dlhodobo zvýšené teploty sa vyskytujú občas po niektorých infekciách, medzi ktoré patria i chlamýdie. Ak ste prekonali chlamýdiovú infekciu, pozitivita IgG protilátok je prirodzená a bude pretrvávať dlhodobo. Pri akútnej infekcii sa zvyšujú protilátky IgM . Antiobiotická liečba má význam len pri akútnej infekcii a vtedy má trvať minimálne 14, najlepšie až 21 dní. Porucha imunity laboratórne nemusí byť dokázateľná, ale u časti pacientov pretrvávajúce zvýšené teploty a slabosť, únavnosť (ktoré sú často sprievodnými javmi), ustupujú po tzv. imunomodulačnej kúre, čo sú postupy slúžiace na úpravu predpokladaného negatívneho dopadu týchto infekcií na imunitný systém.