Mala som nechraneny pohlavny styk a chcela by som podstupit test na pritomnost HIV. Lehota bola stanovena na 3 mesiace po pripadnom riziku. V niektorich zdrojoch sa vsak uvadza, ze su ludia a vatsinou ludia s tazkou vrodenou imunodeficienciou, ktori mozu

Otázka

Mala som nechraneny pohlavny styk a chcela by som podstupit test na pritomnost HIV. Lehota bola stanovena na 3 mesiace po pripadnom riziku. V niektorich zdrojoch sa vsak uvadza, ze su ludia a vatsinou ludia s tazkou vrodenou imunodeficienciou, ktori mozu protilatky tvorit pomalsie a preto sa im test odporuca po konzultacii s ich osetrujucim imunologom. Ja mam od detstva bolesti klbou a svalou na celom tele. Moja matka bola somnou s tym viackrat u lekarky no ta ju odbila s tym, ze je to preto, lebo rastie. Moje bolesti nastupovali a aj nastupuju v intervaloch teda nejde o chronicku neprestavajucu bolest. Je to akoby taky zachvat, ktory pride raz za niekolko tyzdnnov, mesiacov. Vzdy si dam teply kupel a bolesti pominu sami. Ja sama sa domnievam, ze ide o akesi reumaticke ochorenie. Nemam ho vsak ani diagnostikovane a ani nan neuzivam ziadne lieky. Ani len bvolnopredajne maste z lekarne. Proste nic. Len teply kupel. V sucasnosti mam 22 rokov. Kedze viem, ze reuma je autoimunne ochorenie neviem, kedy mozem ja podstupit testy na HIV a ci by moja reuma mohla sposobit, ze by sa protilatky tvorili v mojom tele tak pomaly, ze by ich test po 3 mesiacoch nezachitil. Neviem ako mam postupovat.

Odpoveď

Aj keby ste mali naozaj reumatické ochorenie, nie je dôvod predpokladať, že by mohlo spôsobiť pomalšiu tvorbu protilátok proti infekcii. Tento efekt majú skôr určité druhy liekov, ktoré sa pri ťažších formách reumatických chorôb používajú, nie ochorenia sami o sebe. Takže je reálny predpoklad, že v prípade infekcie by sa protilátky u Vás tvorili v normálnej lehote.