Moja 4-ročna dcéra je už od juna na ATB. Prebieha to asi takto. Horučka-ATB /vyberie ich/ -2 tyždne /po dobrati/-horučka a stale dokola.Zistili nam v juni, že mame prekonanu inf.mononukleozu, ktora laboratorne ukazovali znamky aktivity. Má zvečšene uzliny

Otázka

Moja 4-ročna dcéra je už od juna na ATB. Prebieha to asi takto. Horučka-ATB /vyberie ich/ -2 tyždne /po dobrati/-horučka a stale dokola.Zistili nam v juni, že mame prekonanu inf.mononukleozu, ktora laboratorne ukazovali znamky aktivity. Má zvečšene uzliny na krku,ingvinii a pod pazuchami.Pri infekte sa jej zvečšia. Dcera udava aj pred nastupom teploty bolesti v krku. To už vieme, že bude mať teplotu. Brali sme Luivac a Isoprinose. Doteraz mala stale vytermi dokazany infekt na mandliach, alebo v nose. V decembri minuleho roku nam zistili poz. Mykoplazmy IgM-preličili sme Klacidom a Ciphinom /dobrali sme ho v januari/. Nakoľko po 10 dňoch Klacidu mala vyššie CRP ako pred jeho podavanim. Po ich dobrati sme po dvoch tyždňoch dostali zase horučky. Kde nam vyšiel v hrdle masivny nalez stap.aureus, nos neg. Od juna nenavštevuje škôlku. Terajšie testy v decembri nam neukazali laboratorne ani poruchu imunity ani zanmky aktivity inf.mononukleozy. Inf.mononukleozu sme mali zistenu nahodne v nemocnici kôli horučkam,ktore sa nam objavuju mimo infektu. Pretrvavaju iba 24 hod. bez akychkoľvek obtiaži. Samovoľne ustupia. Boli sme na IgD, ktore nam vyšlo neg. Chcela by som vedieť či taketo stavy su možne u deti.

Odpoveď

Napriek tomu, že laboratórne výsledky nedokázali u Vášho dieťaťa poruchu imunity, opakované infekcie dýchacích ciest potvrdené kultiváciou ako i pozitívne nálezy sérologické v minulých mesiacoch svedčia pre stav zníženej obranyschopnosti. K tomuto stavu obvykle prispieva i opakovaná antibiotická liečba, čím sa uzatvára bludný kruh. Nepíšete, ako dlho Vaše dieťa bralo imunomodulačnú liečbu (Luivac, isoprinosine). V takýchto stavoch sa podávajú tieto lieky v určitých intervaloch opakovane. Je však nutné venovať pozornosť aj celkovému vyšetreniu a vylúčeniu iných príčin takýchto stavov (napr. anémia, coeliakia...) A v každom prípade je nutná dlhodobá starostlivosť imunológa.