Pred par rokmi mi zistili plucne chlamydie, mykoplazmy a chlamydie trachomatis. Niekolkokrat som bola preliecena ale stale som pozitivna. Mohli by ste mi poradit ake ATB su najucinnejsie a ako dlho ich treba brat? Tiez ma trapia zvysene teploty tak 37,2 a

Otázka

Pred par rokmi mi zistili plucne chlamydie, mykoplazmy a chlamydie trachomatis. Niekolkokrat som bola preliecena ale stale som pozitivna. Mohli by ste mi poradit ake ATB su najucinnejsie a ako dlho ich treba brat? Tiez ma trapia zvysene teploty tak 37,2 a citim sa choro, unavene. Ake dalsie choroby by mohli byt za tymi zvysenymi teplotami,ak nie chlamydie? A tiez ako je mozne ze sa tych chlamydii nemozem zbavit.Bola som na imunologii a tam je vsetko v poriadku.

Odpoveď

Infekcia chlamýdiami sa nedá zistiť priamo vypestovaním mikroorganizmu v laboratóriu, ale zisťuje sa nepriamo, pomocou protilátok, ktoré sa vyšetrujú v krvi. Nález pozitívnej sérológie na chlamýdie v krvi ešte nemusí znamenať aktuálnu infekciu. Závisí od toho, ktoré protilátky sú zvýšené. Ak len IgG, neznamená to nič viac, než len prekonanú infekciu niekedy v minulosti, čo je v populácii bežné. IgM alebo IgA signalizujú aktuálnu infekciu, ktorú treba liečiť. V tom prípade sa doporučuje, aby liečba vhodnýmui ATB trvala aspoň 3 týždne, teda dlhšie, ako je bežné. Zvýšené teploty a únavnosť môžu vyvolávať, resp. zanechávať po prekonaní aj niektoré vírusové infekcie- napr. Ebstein-Barrovej viróza.