Môj synček bude mať 2 roky. Od 8 mesiacov je každé 2 mesiace chorý a berie ATB. V septembri prekonal laryngitídu a ťažkú stomatitídu odvtedy je chorý každý mesiac a bral už 6x ATB. Nie som zástancom ATB, ale bol v takom stave, že musel. Bol kojený 10 mesi

Otázka

Môj synček bude mať 2 roky. Od 8 mesiacov je každé 2 mesiace chorý a berie ATB. V septembri prekonal laryngitídu a ťažkú stomatitídu odvtedy je chorý každý mesiac a bral už 6x ATB. Nie som zástancom ATB, ale bol v takom stave, že musel. Bol kojený 10 mesiacov, papka ovocie aj z toho má najradšej jablčká a pomaranče, papaka zeleninu, každý večer dostáva multivitamínový sirup, chodíme s ním na čerstvý vzduch a všetko možné sme vyskúšali a aj tak je chorľavý. Moja doktorka hovorí, že do 3 rokov by sme nemali zasahovať do jeho imunity, ale ja sa bojí, či mu neuškodia ATB. Dávam mu ku ním aj probiotiká. Medzitým sme mali taký problém, že sme zistili v spálni kde spí aj malý pleseň v periňáku manželskej posteli. Mohla zasiahnuť do imunity syna?

Odpoveď

Frekvencia ochorení a užívania antibiotík u Vášho dieťaťa je naozaj príliš vysoká. V tomto prípade je vhodné realizovať imunologické vyšetrenie a následne podľa jeho výsledkov aj prípadnú liečbu, zameranú na úpravu narušenej imunity. Nie je odôvodnené odkladať toto vyšetrenie a prípadné zásahy do 3 rokov. Neexistuje nejaká veková limitácia- ani vyšetrení ani liečebných zásahov -ak sú potrebné. Pokiaľ ide o plesne, tie rozhodne treba zlikvidovať. Ich prítomnosť nevyvoláva síce sama o sebe zníženie imunity, ale môže alergizovať.