Na krvnych vysetreniach mi zistili, ze som prekonala infekcnu mononukleozu, ale ani neviem, ze som ju mala. Uz asi 8 mesiacov ma bolia klby, hlavne pri zmene pocasia. Mohlo by to mat nejaky suvis? (vsetky reumatologicke, ortopedicke, ORL a ostatne krvne v

Otázka

Na krvnych vysetreniach mi zistili, ze som prekonala infekcnu mononukleozu, ale ani neviem, ze som ju mala. Uz asi 8 mesiacov ma bolia klby, hlavne pri zmene pocasia. Mohlo by to mat nejaky suvis? (vsetky reumatologicke, ortopedicke, ORL a ostatne krvne vysetrenia mam v poriadku).

Odpoveď

Infekcia Ebstein-Barrovej vírusom, ktorej prekonanie sa dokáže krvnými testami, nemusí vždy prebehnúť ako typická infekčná mononukleóza. Môže však zanechať pretrvávajúcu slabosť, zvýšenú únavnosť, aj zvýšené teploty viac mesiacov. Bolesti v kĺboch nepatria k obrazu tejto infekcie, preto by bolo vhodné pokračovať v zisťovaní ich príčiny. Ak počas infekcie nebola postihnutá pečeň teda ak tzv. hepatálne testy sú v poriadku, nie je potrebné dodržiavať žiadnu diétu.