Môže nejak alergia spôsobovat zvýšenie telesnej teploty (do 37,5 °C). Mám dlhodobo problémy s ranným kýchaním, upchatým nosom a imunitou, oslabené telo, bolesti klbov, všeobecná slabost. Už som absolvoval toho hodne, zistili mi alergiu na liesk. orechy a

Otázka

Môže nejak alergia spôsobovat zvýšenie telesnej teploty (do 37,5 °C). Mám dlhodobo problémy s ranným kýchaním, upchatým nosom a imunitou, oslabené telo, bolesti klbov, všeobecná slabost. Už som absolvoval toho hodne, zistili mi alergiu na liesk. orechy a sóju, ktorým sa vyhýbam, vybrali mandle, bral som lieky na zvýšenie imunity, antihistaminiká.

Odpoveď

Alergia sama o sebe veľmi zriedkavo vyvoláva zvýšenie telesnej teploty- stáva sa to niekedy pri akútnej alergickej reakcii, napr. v peľovej sezóne pri silných prejavoch alergie na peľ. Obvykle však ide len o krátkodobú záležitosť niekoľkých dní. Niekedy sú dlhodobejšie zvýšené teploty následkom niektorých vírusových infekcií, ktoré tiež vedú k prechodnému poklesu obranyschopnosti (napr. tzv. Ebstein-Barrovej vírus). V každom prípade si však dlhodobejšie zvýšené teploty vyžadujú podrobnejšie vyšetrenie, prípadne i opakované (laboratórne, imunologické, v prípade bolestí kĺbov i reumatologické).