Mam 20 rokov a uz 10 rokov sa liecim na astmu. K tomu vsak pribudli aj stitna zlaza a psoriaza. Pred 3 rokmi som bola na gamagrafiu a tak mi dali radioaktivnu injekciu a asi o 2 mesiace na to, mi zacali vypadavat vlasy a asi o rok mi urcili diagnozu - pso

Otázka

Mam 20 rokov a uz 10 rokov sa liecim na astmu. K tomu vsak pribudli aj stitna zlaza a psoriaza. Pred 3 rokmi som bola na gamagrafiu a tak mi dali radioaktivnu injekciu a asi o 2 mesiace na to, mi zacali vypadavat vlasy a asi o rok mi urcili diagnozu - psoriaza. Mohla to sposobit gamagrafia? Od alergologicky beriem momentalne seretide, zyzal, singulair, flixonase a prednedavnom som zacala brat staloral - kvapky proti alergii a mam ich brat 5 rokov. Mozu mat tie kvapky nejake negatine ucinky na organizmus, ktore sa mozu prejavit neskor?

Odpoveď

Injekcia pri gamagrafii vam psoriazu nemohla sposobit. Staloral kvpaky su pri alergii na pele alebo roztoce vhodnou a bezpecnou liecbou, nie je ziadny dokaz pre prespoklad, ze by tato leicba negativne ovplyvnila vasu plodnost ci negativne ovplyvnila plod - aj ked pocas tehotenstva sa zvycajne tato liecba prerusuje. Jedine, co by som k tomu poznamenal, ze ak liecba Staloralom po dvoch rokoch neprinesie aspon ciastocny liecebny efekt, tak je zbytocne v nej pokracovat dalsie roky.