Od januára 2008 mi bol zistený streptokok v krvi, aslo som mala najprv 520 a potom mi stúplo na 670, brala som penclen 2 mesiace, hodnoty neklesli a bolo mi doporucené vybratie mandli. Zároven mi bol zistený výterom z hrdla haemophilus influaenze, toho ca

Otázka

Od januára 2008 mi bol zistený streptokok v krvi, aslo som mala najprv 520 a potom mi stúplo na 670, brala som penclen 2 mesiace, hodnoty neklesli a bolo mi doporucené vybratie mandli. Zároven mi bol zistený výterom z hrdla haemophilus influaenze, toho casu stále pretrváva. Mám dlhodobé bolesti hrdla a k tomu sa mi pridružujú tažkosti s mocovými cestami. Užívala som dalacin 2 balenia, amoksiklav 2 balenia, ciplox 2 balenia. Mandle chcem dat prec, no musím sa zbavit najskor haemophila. Mam obavi, že mi dalšie lieky nezaberú. V minulosti som bola casto chorá na mocové cesty, zápaly priedušnice, priedušiek, angíny. Mam strach, že už mi nic nezaberie. Co bude potom? Existuje vakcína proti tomuto bacilovi haemophilovi?

Odpoveď

Proti nebezpečnému hemofilovi typu B sa bežne očkujú deti. Je to užitočné očkovanie, ale nie pre Vás, lebo hemofilus influenzae, ktorý máte na mandliach patrí pravdepodobne do skupiny tzv. netypizovateľných hemofilov a očkovanie je proti týmto hemofilom neúčinné. Vo Vašom prípade sa dá takmer s úplnou istotou predpokladať, že vybratie mandlí vyrieši Vaše problémy. Pokiaľ sa hemofila nepodarí odstrániť, tak sa skúste poradiť s otorinolaryngológom, či by Vám mandle neodstránil pod antibiotickou clonou (t.j. pre zákrokom a niekoľko dní po ňom by ste užívali vhodné antibiotikum, na ktoré je hemofilus citlivý).