Mám 18 rokov v roku 2000 mi diagnostikovali astmu. Do roku 2002 som pravidelne užívala lieky v podobe spreja. Od roku 2002 som vysadila všetky lieky a rovnako od toho roku som nebola ani u alergiologicky. Odvtedy nemám žiadne problémy s kašlom príp. dýcha

Otázka

Mám 18 rokov v roku 2000 mi diagnostikovali astmu. Do roku 2002 som pravidelne užívala lieky v podobe spreja. Od roku 2002 som vysadila všetky lieky a rovnako od toho roku som nebola ani u alergiologicky. Odvtedy nemám žiadne problémy s kašlom príp. dýchaním, ktoré som pocas liecby mala. Je možné, že som sa z astmy vyliecila alebo ma prepadne neskôr? Mám íst znova preventívne k alergiologicke?

Odpoveď

Ak nemate ziadne tazkosti (ani v naznakoch, napr. piskanie priedusiek po telesnej namahe, pocit stazeneho dychania, tlaku na hrudnik a pod) tak ste sa zjavne vyzdraveli (t.j. Vasa astma vyhasla). Ci Vas prepadne neskor, alebo nie, je otazne. Ak budete zdravo zit, tak skor nie. Existuje diagnosticke vysetrenie, ktore umozni zistit, ci astma vo Vasich prieduskach len tak potichu tlie a caka na svoju prilezitost, alebo naozaj vyhasla. To vysetrenie sa vola analyza oxidu dusnateho vo vydychovanom vzduchu (NIOX) a realizuje sa napriklad v sukromnom zdrav. zariadeni Pneumo-Alergo Centrum. Vysetrenie stoji 1200 SKK. Viac infoi na www.pneumoalergo.sk. Okrem toho sa toto vysetrenie realizuje na jednoduchsich pristrojoch (MINO, cena 400-600 SKK)na viacerych pracoviskach na Slovensku, ak mi napisete odkial ste, dam vam tip na najblizsie pracovisko, kde sa to vysetrenie vykonava.