Každý rok v zime a potom pri prechode zo zimy na jar mám choré priedušky alebo plúca, niekedy to už ani nerozoznávam. Najprv sucho kašlem, bolí ma hrdlo, nemôžem rozprávat, potom príde vlhký kašel. Celé je to sprevádzané slabostou, niekedy teplotami a nád

Otázka

Každý rok v zime a potom pri prechode zo zimy na jar mám choré priedušky alebo plúca, niekedy to už ani nerozoznávam. Najprv sucho kašlem, bolí ma hrdlo, nemôžem rozprávat, potom príde vlhký kašel. Celé je to sprevádzané slabostou, niekedy teplotami a nádchou. Stále idem k p. doktorke, ktorá povie, že nevie co to je a dá mi antibiotiká, ktoré beriem v podstate celú zimu. Vracia sa mi to každú zimu už 3 roky.

Odpoveď

Skúste toto: na Vami opísane tažkosti uz žiadne antibiotiká. Kedže jar, leto a jesen su podla Vasho opisu bezproblemove, zacnite uz aj s otuzovanim. Skuste saunu (najprv kratke pobyty s ochladzovanim vlaznou sprchou, neskor pritvrdte ... :-) Dozicte si vydatny pohyb na cerstovm vzduchu (beh, bicykel, volejbal, tenis a pod.). Nevysedavajte tolko u pocitaca a pred telkou. Nevyhovarajte sa na zalahu prace a ze toto nestihnete. Okrem toho po sprchovani si dozicte striedavo teplu a vlaznu, resp. teplu a studenu sprchu (vzdy tak po dvadsat sekund a zo styri-pat striedani. A skuste si denne dozicit o 20-30 min. spanku viacej, ako zvyknete. Ak toto zacnete a dodrzite, som ochotny sa stavit, ze dalsiu zimu si vychutnate.