Ako prestať s prejedaním sa?

Mám 21 rokov a už od malicka mam problemy s nadvahou, ktoru som sa snazila riesit roznymi sposobmi, dietami, delenou stravou, cvicenim a zaroven pravidelnou a vyvazenou stravou, no vzdy to bol len docasny ucinok. Teraz mam pri vyske 177cm 98kg, mala som sice aj viac, ale tentokrat je moj problem aj psychicky...nemozem prestat jest, ale vlastne si ani nie som ista ci moj problem spada do tejto kategorie, lebo nezvraciam, ani sa o to nesnazim. V lete som vdaka pohybu schudla na 80kg a odvtedy som pribrala neuveritelne vela, mam depresiu odkedy som prisla zo zahranicia, trapia ma uzkosti, pocit zbytocnosti, nenaplnenia, neviem byt sama, stale som smutna a neviem sa z nicoho tesit. Najhorsie je, ze to vsetko zajedam s pocitom,ze to pomoze,no po prejedeni sa moja uzkost zhorsuje z dovodu dosledkov. Cely zivot zijem s pocitom, ze sa musim obmedzovat, no ani moje detstvo za nic nestalo, tak ma k tomu mozno nic nemotivovalo dostatocne,neviem...vazne neviem, co sa so mnou deje, takto zle som sa dusevne nikdy necitila. Stale mam chut plakat, no nik si nic nevsimol, nik sa nic nepyta okrem mojej mamky. Mozno navonok vyzeram, ze som v poriadku, no citim sa zvnutra tak prazdne a bojim sa vsetkeho, ze mi prepne, lebo psychika je velmi silna vec. Co robit?

Otázka

Ako prestať s prejedaním sa?

Odpoveď

Dobrý deň, vzhľadom na psychické ťažkosti mala by ste čím skôr navštíviť psychiatra v mieste bydliska. Pravdepodobne trpíte depresiou alebo inou psychickou poruchou.
Máte problémy s jedlom a sama uvádzate pocit straty kontroly nad jedlom. Aj napriek tomu že nevraciate, je dosť možné že máte poruchu príjmu potravy. Skúste sa začať stravovať pravidelne 5x denne, primerane veľké porcie, na olovrant ovocie, inak by mala byť strava pestrá s primeraným obsahom živín /vyvarovať sa frekventnému konzumu mastných jedál/.
Po zlepšení psychického stavu /po nastavení na liečbu, ktorú odporučí psychiater/ je možné, že sa problémy so stravovaním zlepšia. V opačnom prípade doporučujem návštevu špecializovanej ambulancie na liečbu PPP / PK FNsP Bratislava Mickiewiczova 13, 02-57290 348,389, 360/.