Ako postupovať pri opätovnom nástupe anorexie?

Moja dcéra bola pred dvoma rokmi liecená na Kramároch s diagnózou anorexia. Pri výške 140 cm-váha 25 kg. Momentálne po prijatí na gymnázium sa znovu dostávame na hranicu 34 kg pri výške 156 cm. Všetky fyziologické vyšetrenia sú v poriadku. Stažuje sa na bolet v žalúdku, a tým pádom ju do každého jedla musím nútit. Sú to dennodenné hádky o jedlo. Tep srdca má od 40-48 úderov pri nízkom tlaku. Dva roky bolo dobre, dokonca aj po úraze ktorý mala pred rokom, mala krvácanie do mozgu a bola týžden v kóme. Myslím že aj ked ja vynikajúca žiacka, práve škola spôsobila že sa vraciame do stavu pred dvoma rokmi. Poradte mi prosím ako mám dalej postupovat.

Otázka

Ako postupovať pri opätovnom nástupe anorexie?

Odpoveď

Školská záťaž zrejme nie je jediným dôvodom, prečo sa opať zhoršilo stravovanie u dcéry. Zhoršenie zvačša súvisí s viacerými okolnosťami.
Bolesť brucha/žalúdka/ je častý dôvod, pre ktorý pacientky s anorexiou odmietajú jesť.
Nepíšete, koľko má dcéra rokov, ale hmotnosť 34 kg pri výške 156 cm je určite veľmi nízka. Doporučujem Vám opať zahájiť psychiatrickú liečbu, najvhodnejšia by bola hospitalitácia. Pokiaľ má dcéra nad 15 rokov môže sa obrátiť na našu kliniku / PK FNsP Bratislava, Mickiewiczová 13, 02-57290 348,389, 360. Pokiaľ nemá 15 rokov doporučujem zvážiť hospitalizáciu na Klinike detskej psychiatrie v BA na Kramároch.