Už 2,5 roka mám jačmeň na pravom oku na hornom viečku, nejak špeciálne mi nevadí. Okrem neho sa mi počas dvoch posledných rokov vytvorilo viac jačmeňov, ktoré po určitej dobe (niekoľko mesiacov) zmizli ale vytvorili sa onedlho na inom mieste. Podľa rady o

Otázka

Už 2,5 roka mám jačmeň na pravom oku na hornom viečku, nejak špeciálne mi nevadí. Okrem neho sa mi počas dvoch posledných rokov vytvorilo viac jačmeňov, ktoré po určitej dobe (niekoľko mesiacov) zmizli ale vytvorili sa onedlho na inom mieste. Podľa rady očnej lekárky som si nedala ani jeden odstrániť chirurgicky, myslíme si totiž, že by sa tým, že by zmizol len jeden jarec veľa nevyriešilo, ložisko by sa vytvorilo onedlho na inom mieste..Nosím kontaktné šošovky, ale vraj ich nosenie by tvorbu jačmeňov nejako nemalo ovplyvňovať.Chcela by som to vyriešiť inou cestou ako tou chirurgickou, predtým som používala masť Ophthalmo-Framykoin, ale to veľmi nepomohlo, práve naopak, jačmene sa zvykli zväčšiť a preto ma to prestalo baviť to používať..Veľmi rada by som sa nadobro nejako zbavila doterajších jačmeňov a prípadne zabránila vytváraním ďalších.

Odpoveď

Skúste posilniť svoj imunitný systém,doplniť vitamíny skupiny B.Niekedy sa zvykne podať injekčne do oblasti jačmeňa postupne sa rezorbujúci liek zo skupiny kortikosteroidov, ten zabraňuje vzniku nových a rozširovaniu sa existujúcih ložísk.Framykoin masť nemá pri dlhotrvajúcixh jačmeňoch opodstatnenie.