Mam 9 mes.syna, ktory od narodenia trpi na silne slzenie laveho oka. Po porade s lekarom- pediatrom, aj ocnym, pravidelne mu ocko vymyvam fyziologickym roztokom a vnutorny kutik jemne masirujem. Robim to denne 3-5x. Zial, vobec mu to nepomaha, naopak, cim

Otázka

Mam 9 mes.syna, ktory od narodenia trpi na silne slzenie laveho oka. Po porade s lekarom- pediatrom, aj ocnym, pravidelne mu ocko vymyvam fyziologickym roztokom a vnutorny kutik jemne masirujem. Robim to denne 3-5x. Zial, vobec mu to nepomaha, naopak, cim dalej, tym castejsie sa mu objavuje zlty az zeleny vytok, casto rano nemoze otvorit ocko. Zo zaciatku to bolo asi raz za mesiac, no po pouziti atb masticky to obvykle po 5 dnoch preslo. Teraz je to uz permanentne, ani masticka nepomaha. Ociar povedal, ze to nic nie je, ze mame cakat min.do konca 1.roka. Vraj sa jedna o upchaty slzny kanalik a deti to mavaju bezne. Mam vsak obavy, nakolko sa mu to zhorsuje a citlivu kozicku v oblasti ocka ma uz vydratu az do krvi. Bojim sa zanesenia dalsej infekcie. Zijeme v Taliansku a po skusenostiach v miestnom zdravotnictve som sa mohla presvedcit o ich nezaujem o prevenciu a maximalnu snahu vyckavat. Preto by som bola velmi vdacna za akukolvek informaciu ohladom tohto ochorenia, tiez, ci toto ochorenie nemoze ohrozit zrak a kedy sa odporuca pristupit k precisteniu slznych kanalikov a ako sa to robi u malych deti.

Odpoveď

Najlepším riešením je prestrek slzných ciest,čím sa vlastne spriechodnia slzné kanáliky.U nás sa to robí aj malým niekoľkotýždňovým bábetkám.V každom prípade ak tam nie je výrazný zápal spojoviek, oku by sa nemalo nič stať.Výkon je len v kvapkovej anestéze. Ak ani opakovaný prestrek nepomôže, pristupuje sa k sondáži slzných ciest,tento výkon sa už vykonáva v anestéze.Po výkone sa postupuje podobne ako ste zvyknutá- kvapky/dočasne/ nie maste, masaž vnútorného oč.kútika.