Dobry den, Pisem Vam,lebo ma dlhodobo trapi kasel.Chcem vsak vopred povedat,ze uz cca 2 roky navstevujem pneumologa.Moj problem je trocha obsirnejsi,skusim Vam rozviest celu genezu. Mam 26rokov a aj ked velmi vela zjem nemozem pribrat na vahe mam pri 17

Otázka

Dobry den, Pisem Vam,lebo ma dlhodobo trapi kasel.Chcem vsak vopred povedat,ze uz cca 2 roky navstevujem pneumologa.Moj problem je trocha obsirnejsi,skusim Vam rozviest celu genezu. Mam 26rokov a aj ked velmi vela zjem nemozem pribrat na vahe mam pri 176cm vyske 62kg./Absolvoval som uz vysetrenia u gastroentrologa,bol som na hormonalnych testoch zo stitnou zlazou,boli mi kontrolovane brusne organy,krv,moc vsetko je podla tychto vysetreni v uplnom poriadku/Tragediou je vsak to,ze pride sychrave a zimne obdobie oktober,november zacnem trvalo kaslat/ide o suchy kasel,bez produkcie hlienu a silne drazdivy/ a kaslem zvycajne az do marca.Naposledy som bol u pneumologa pred tyzdnom robil mi spirometriu,ta je vraj uplne v poriadku,robil mi aj opakovany RTG snimok pluca su vraj v poriadku akurat mam na lavej strane v spodnej casti pluc adhezou/zrast/ ktory je pozostatok po starsom zapale pluc.Odobral mi sputum a nasli mi v spute zlaty staphilococcus-nasledne mi bola nasadena antibioticka liecba/ceroxim/opakovany odber uz staphilococca nepreukazal,ale zistili mi zasa v spute Candilu/pliesen/nasledne som bral tablety Nizoral 10kusove.Sputum mi odobrali predvcerom vysledky rozboru vsak niesu este k dispozicii.Zajtra absolvujem aj imunologicke testy,je tam totiz podozrenie na znizenu imunologicku obranu organizmu,respektive nejaku formu alergickej reakcie.Nakolko uz dlhodobo pocitujem v lavom podrebri ostru bolest/niekedy je intenzivna a to hlavne pred spankom,inokedy je menej vyrazna-su dni ked ju pocitujem v mensej intenzite,ale citim ju/,ktora akoby razila smerom do vnutra pod rebra a do laveho boka rebier a bolia ma aj samotne rebra doslova aj na dotyk/podotykam,ze vsetko toto sa deje len na lavej strane-prava je v poriadku,ani ma neboli/ a dost ma to vycerpava.Co by ste mi odporucil Vy/Vysetrenia,pripadne ina pomoc/Som v stadiu ked neviem co mam este podniknut,samozrejme nemam chut to nechat len tak,pripadne na koho by som sa mal obratit?Snazil som sa Vam svoj problem rozpisat co najpodrobnejsie aj doteraz absolvovane vysetrenia a liecbu.Odpoved budem trpezlivo cakat na e-mailovej adrese:zdenko.o@zoznam.sk alebo na adrese:zdenko.ontek@zoznam.sk.Za Vasu odpoved Vam vopred srdecne dakujem.

Odpoveď

Vazeny Zdenko, suhlasim s tym, ze ako logicky dalsi krok pri diagnostike Vasich tazkosti je vysetrenie Vasej imunity. Na druhej strane ale nalez Candidy vo Vasom spute moze byt iba prechodnou reakciou a antibiotika, ktore ste uzivali bezprostredne predtym a nemusi byt tento nalez v pricinnej suvislosti s Vasimi tazkostami, ani s oslabenou imunitou. Nakolko ste boli aj u gastroenterologa, predpokladam, ze ten sa zaoberal Vasimi bolestami v oblasti laveho podrebria a ze vylucil pankreatitidu ako moznu pricinu. Aj ked rontgen pluc a spirometria boli v poriadku, azda by bolo vhodne, aby Vam vysetrili aj chloridy v pote (ide o vysetrenie, ktore sa vykonava vo Vacsine krajskych pripadne okresnych nemocnic) a jeho ucelom je potvrdit resp. vylucit cysticku fibrozu - ochorenie, ktore sa prejavuje najma kaslom, castymi infekciami dychacich ciest, napadnou chudostou, poruchou funkcie pakreasu a zazivania ako takeho a dalsimi priznakmi. Je tiez mozne - vzhladom na sezonny vyskyt Vasho kasla - ze ide o istu formu astmy; tu ale nestaci bezna spirometria, potrebne su dalsie testy na vysetrenie reaktivity priedusiek. Napokon je mozne, ze ste taky stihly resp. chudy jednoducho preto, ze to mate "v rodine". Nebol vo Vasom veku podobne napadne stihly aj Vas otec, alebo mama? Ak ano, v takom pripade iba pravdepodobne kopirujete ich telesny typ a je to pravdepodobne iba variant normy. A na zaver zajdem aj do "prizemnejsich" pricin Vasich bolesti lokalizovanych v oblasti laveho boku. Ak v snahe pribrat,ako pisete "vela jete" je mozne, ze mnozstvo stravy prevysuje kapacitu Vasho zazivacieho systemu a trpite naduvanim, ktore sa moze prejavovat v podobe Vami opisanych bolesti. V takom pripade by bolo vhodne uvazovat nad primeranym prijmom stravy (aj za cenu toho, ze nepriberiete) - predpokladam vsak, ze ani neschudnete. Nateraz tolkoto, srdecne Vas zdravim a prajem uspesne vyriesenie Vasich zdravotnych tazkosti.