chcela by som sa opytat ci vracanie vyvolane kaslom nespodobuje nejaku stratu tekutin alebo inu poruchu ci vadu, lebo takto je na tom moj syn vzdy ked ma kasel, nevie si poriadne vyfukat sopliky a oni mu asi stekaju do hrdielka a to ho draydi a preto asi

Otázka

chcela by som sa opytat ci vracanie vyvolane kaslom nespodobuje nejaku stratu tekutin alebo inu poruchu ci vadu, lebo takto je na tom moj syn vzdy ked ma kasel, nevie si poriadne vyfukat sopliky a oni mu asi stekaju do hrdielka a to ho draydi a preto asi grcka...co robit aby sa to nestavalo?

Odpoveď

Uporne a opakovane vracanie moze sposobit rozvrat v telesnej bilancii tekutin, mineralov a Ph krvi. Pri obcasnom grckani vyvolanom zatekajucimi soplikmi je to vsak velmi nepravdepodobne, takmer vylucene. Predpokladam, ze Vas syncek je priblizne v predskolskom veku. Aby som Vam vedel povedat viac, potreboval by som vediet, ci uz absolvoval nejake vysetrenia, ak ano, s akym zaverom a pod. Zatial mu skusajte sopliky odsavat odsavackou, na utisenie kasla mozete skusit Mucosolvan sirup, a na noc - ak ma sopliky, ktore ho v noci drazdia na kasel - mu kvapnike to nosa kvapky typu Muconasal, Nasivin alebo podobne. Podavanie takychto kvapiek je vsak len docasna ulavova liecba (tak na 7-10dní), ak nadcha pretrvava, treba zistit jej pricinu a vyliecit ju.