Som dôchodca. Trpím na bolesti zubov a zápaly okostníc. Ale, ako ich liečiť, keď jeden lekár s napuchnutým lícom sa ma pýta, či som objednaný, druhý mi vytrhne deravý zub, tretí, že keď by už mal mať čiastočnú protézu, pýta 29 500,- sk. A odkiaľ. Tak zháň

Otázka

Som dôchodca. Trpím na bolesti zubov a zápaly okostníc. Ale, ako ich liečiť, keď jeden lekár s napuchnutým lícom sa ma pýta, či som objednaný, druhý mi vytrhne deravý zub, tretí, že keď by už mal mať čiastočnú protézu, pýta 29 500,- sk. A odkiaľ. Tak zháňam antibiotiká, i deď je to nesprávne, ale čo robiť. Existuje normálny zubný lekár na Slovensku? Alebo je tio už unás tak!? Pordte! Patrí to do iných oblastí, ale tá nemá túto kolonku.

Odpoveď

Normalnz zubny lekar na Slovensku urcite existuje. Pozrite, ja som lekar a mama viacero priatelov - zubarov, ktori mi robili zuby, takpovediac zadarmo. Aj to tak casto potom dopadlo. Vtedy som si uvedomil , ze ak chcem kvalitu, musim platit aj ja. Navstiivil som jedneho priatela zubera a vysvetlil som mu, ze chcem k nemu chodit, ale ako privatny pacient a chcem aj za vykony, osetrenia a pod. platit podla jeho cennika. (Je to ozaj dobry zubar, mohol sa dokonca vykaslat na ponizujuce zmluvy so zdravotnymi poistovnami a ide len na platby v hotovosti). A tak mu platim. Aj u neho je samozrejmostou je objednavanie an urceny termin (s vynimkou naliehavych osetreni). Osival sa, ale napkon suhlasil a teraz je on spokojny aj ja. Lebo aj tu plati: Spokojny lekar - spokojny pacient. Cize mozem Vam poradit len tolko: ak nemate dost prostriedkov, tak sa objednajte k Vasmu rajonnemu zubarovi a zmierte sa s osudom. Ak mate nasetrene nejake peniaze (predpokladam, ze mate), ste dochodca, nelutujte ich investovat do Vasich zubov resp. do nahrad zubov. Kvalitne zuby (protezy a pod.) sa Vam premietnu do vyssej kvality kazdodenneho zivota.