Mojej dcére sa asi pred rokom a pol začali tvoriť modriny na dolných končatinách. Chodievame na Kramáre na hematologické vyšetrenie, kde jej nič nezistili. Krv jej berú, ale hovoria, že je všetko v poriadku. V mesiaci jún 2005 však dostala bolesti v žalúd

Otázka

Mojej dcére sa asi pred rokom a pol začali tvoriť modriny na dolných končatinách. Chodievame na Kramáre na hematologické vyšetrenie, kde jej nič nezistili. Krv jej berú, ale hovoria, že je všetko v poriadku. V mesiaci jún 2005 však dostala bolesti v žalúdku a prechádzalo jej to hore, dole. Na pravej strane pod rebrami cítila bolesť, kde sa jej zastavila. Na druhý deň som s ňou šla k lekárovi. Brali jej krv a moč. V krvi jej zistili, že má nižšie trombocidy - 100.000tr. Údajne prekonala infekčnú mononukleózu a našli jej streptokoka. Však liečená nebola. Lekárka povedala, že to prekonala, no nevie kedy. Trápia ma tie modriny, ktoré sa jej tvoria z ničoho nič. Lekári tvrdia, že je všetko v poriadku. Tak sa pýtam, prečo má stále zdravotné problémy. Dcéra má 18 rokov.Za odpoveď vopred ďakujem. Hudecová

Odpoveď

Vážená pani Hudecová, V prvom rade by bolo dobré určiť, či to, čo opisujete, sú naozaj modriny, t.j. farebné zmeny na koži pozorované po údere a pod. Vyznačujú sa modriny u Vašej dcéry typickými farebnými štádiami, ktorými modrina prechádza (t.j. od modrej sinky cez zelenkavú do žtlkastohnedkastej) a potom vymiznú? Pri pohmate nie je koža pod modrinani vyklenutá oproti okoliu? Na druhej strane tieto a ďalšie otázky si už s naisto položili aj kolegovia na Kramároch, takže predpokladám, že sa pátra po príčine "obyčajných" modrín a nie nejakých trebárs reumatoidných či iných kožných zmnien. Takže asi Vás sklamem, ale ak na príčinu tvorby modrín na dolných končatinách Vašej dcéry neprišli kolegovia na Kramároch, (ktorí sú na takúto problematiku väčší neporovnateľne väčší odborníci, ako ja) tak Vám poradiť neviem. Ja osobne by som v prípade tvorby modrín skúsil jesť pohánkovú kašu (aj ju z dôvodov posilňovania cievnej steny pravidelne konzumujem, pohánka je najlepší prirodzený zdroj rutinu - látky posilňujúcej cievnu stenu). Ak Vám bude dcéra protestovať, že pohánková kaša hnusne chutí, tak pri jej príprave dajte priestor fantázii. Ubezpečujem Vás, že sa dá pripraviť na mnoho veľmi chutných spôsobov. Nuž ale to už je iná téma (pre kuchársku poradňu :-) S pozdravom,