Moja 11 ročná dcéra má nádor na mieche typu Erwingov sarkóm zhubného typu proti ktorému dostávala chemoterapiu. Po tretej dávke chemoterapie sa jej stav kriticky zhoršil, črevá prestávali pracovať a nakoniec dostala aj plesňový zápal pľúc. Nakoľko sa neda

Otázka

Moja 11 ročná dcéra má nádor na mieche typu Erwingov sarkóm zhubného typu proti ktorému dostávala chemoterapiu. Po tretej dávke chemoterapie sa jej stav kriticky zhoršil, črevá prestávali pracovať a nakoniec dostala aj plesňový zápal pľúc. Nakoľko sa nedal sistiť presný druh tohoto zápalu, bolo jej podávaných 5 druhov antibiotík ktoré ale nenapomáhali k zlepšeniu, jej stav sa zhoršuje. Dieťa je v umelom spánku a je pripojená na dýchací prístroj na oddelení ARO. Po vyčerpaní najideálnejších postupov liečby by ošetrujúci lekári prijali názory, prípadne iné postupy jej liečby iných lekárov. V prípade potreby zašlem lekársku správu o postupe liečby.

Odpoveď

Vážený pán Réšő, Vašu dcérku som zhodou okolností navštívil na Klinike pediatrickej intenzívnej medicíny DFN pri konziliárnom vyšetrení v stredu. Na toto konzílium ma telefonicky v mene prof. Šagáta vyzval primár Riedel. On, aj ďalší kolegovia ma podrobne informovali o priebehu liečby a komplikáciách, ktoré sa u Vašej dcérky vyskytli. Bol by som Vašej dcérke veľmi rád pomohol, ale nadobudol som presvedčenie, že liečebné možnosti sú v danej situácii vyčerpané. Kolegovia na klinike robia pre Vašu dcérku maximum. Liečba zhubných nádorov (a ten, ktorý má Vaša dcérka by ju bol bez liečby v krátkom čase zabil) si vyžaduje veľmi energickú liečbu. Táto liečba však so sebou nesie aj vysoké riziko ťažko riešiteľných až neriešiteľných komplikácií, kedy výsledok je napokon medzi nebom a zemou ... Prajem Vám a predovšetkým Vašej dcérke aby došlo k priaznivémi zvratu, aj keď z môjho pohľadu je nádej mizivá. Keby som poznal nejaké slová útechy v takej situácii, v akej ste teraz Vy, určite by som Vám ich napísal.