môj 12 ročný syn mal problém s dráždivým kašlom.Po cca 1,5 týždni a preliečení antib. sa to nezlepšilo.Po odobraní výterov a krvy prišli výsledky-chlamídie.Pani dokt. predpísala Azitrox 250.Včera 4.7.som bol aj s mladším 8 roč. synom.2-hý týždeň dráždivý

Otázka

môj 12 ročný syn mal problém s dráždivým kašlom.Po cca 1,5 týždni a preliečení antib. sa to nezlepšilo.Po odobraní výterov a krvy prišli výsledky-chlamídie.Pani dokt. predpísala Azitrox 250.Včera 4.7.som bol aj s mladším 8 roč. synom.2-hý týždeň dráždivý kašel,aký je prenos nákazy(vsúvislosti s chlamídiami som zaregistroval okrajovo z televízie ale v súvislosti s pohlav.chorobami).Máme prísť v piatok aj s 3-tím synom na odber krvy.Prosím o váš názor. Ďakujem.

Odpoveď

Infekcia Chlamýdiami môže vyvolať ochorenie horných alebo dolných dýchacích cioest, záapl pľúc, inokedy môže postihnúť oči, močové cesty, prípadne diskutuje sa v odbornej verejnosti aj o iných cieľových orgánoch. Prenos nákazy je rôzny, zvyčajne ide o klasickú kvapôčkovú infekciu, kedy infikovaný človek pri kašli/kýchaní/rozprávaní do svojho okolia vylučuje infekčné kvapôčky obsahujúce chlamýdie. Možné sú aj iné cesty nákazy . Zvyčajne sa organizmus vyrovná s infekciou sám vlastnou obranyschopnosťou. Organizmus každého z nás sa opakovane stretol s chlamýdiami, organizmus zdravotníkov - najmä tých, ktorí pracujp v ambulantnej oblasti takto musi od seba "odrážať" chlamýdie prakticky denne. Intezite infekcie však dakedy prekročí obranný potenciál daného človeka, u ktorého potom rpepukne ochorenie - v takom príápade treba zvyčajne organizmu pomôcť antibiotikami. Krvné testy dokážu určiť, či ide o čerstvú infekciu, alebo infekciu prekonanú, po ktorej ostali v krvi protilátky (ak je pacient bez chorobných príznakocv, tak ho netreba liečiť).