Uz niekolko rokov trpim chronickym ochorenim dychacich ciest, teda aj ked som zdrava, vzdy mam zapchatu aspon jednu nosnu dierku. Okrem toho som alergicka na roztoce, pely, buriny atd. Mohli by ste mi poradit liecbu, prip. nejake ucinne lieky. Nebol by v

Otázka

Uz niekolko rokov trpim chronickym ochorenim dychacich ciest, teda aj ked som zdrava, vzdy mam zapchatu aspon jednu nosnu dierku. Okrem toho som alergicka na roztoce, pely, buriny atd. Mohli by ste mi poradit liecbu, prip. nejake ucinne lieky. Nebol by v mojom pripade ucinny nejaky operacny zakrok, ktory by uvolnil dychacie cesty?

Odpoveď

Nosové dierky nie su nikdy a u nikoho symetricky priechodné. Vždy je jedna priechodná o niečo menej (a jej sliznica "odpočíva" od stresu, ktorý pre túto sliznicu znamené prúdenie vzduchu cez ňu) a v tomto "odpočívaní" sa nosové dierky striedajú v pribl. 8-12 hodinovom rytme. Ak ale dochádza k úplnej alebo výraznej nepriechodnosti nosových dierok, tak to môže svedčiť pre vazomotorickú alebo alergickú nádchu. Oba typy sa nejúspešnejšie liečia lokálnymi kortikoidmi (ktoré sa do nosa zvyčajne aplikujú pomocou malého rozprašovača, v ktorom je liek). Vhodná je aj kombinácia aerosolu (spreju) kortikoidu aplikovaného do nosa a antihistaminika.