p.Doktor, mam dceru 19 rokov. asi rok ma diagn celiatiku. jej doktor jej nechce predpisovat antibiotika v pripade ochorenia na bezne zapaly ako chripka,angina apod. vzhladom na jej oslabeny zaludok. prosim vas o info ci existuje aj ina forma antibiotik a

Otázka

p.Doktor, mam dceru 19 rokov. asi rok ma diagn celiatiku. jej doktor jej nechce predpisovat antibiotika v pripade ochorenia na bezne zapaly ako chripka,angina apod. vzhladom na jej oslabeny zaludok. prosim vas o info ci existuje aj ina forma antibiotik ako su oralne. anpr. kozna ci cipkova aplikacia. dakujem kollar fr.

Odpoveď

Vážený pán Kollár, Lekár Vašej dcéry si počína správne, ak na bežné zápaly, ako sú chrípka (ktorá je vírusového pôvodu a antibiotiká sú pri nej naprosto neúčinné)jej nechce predpisovať antibiotiká. Dokonca ani liečba angíny si vždy nevyžaduje antibiotickú liečbu. Kožná, či čípková aplikácia antibiotík nie je dostupná, prinajmenšom nie na také indikácie, aké uvádzate. Lekár určite pri predpisovaní antibiotík Vašej dcére postupuje uvážlivo a zdržanlivo aj preto, lebo pacienti s celiakiou zvyčajne neznášajú dobre antibiotiká. Antibiotiká totiž v rámci vedľajších účinkov narušia rovnováho črevných mikróbov a toto pacienti s celiakiou znášajú osobitne zle. Takže moja rada - počúvajte Vášho lekára.