Dobry den, rada by som sa Vas opytala, ako mam postupovat, ak mi lekar diagnostikoval chlamidie tr. v sere. Gynekologicke potiaze zatial nemam, no s dychanim je to horsie. DG astma a k tomu liecba sraymi ma teda vobec netesi.Som 37 rocna. Dakujem za radu

Otázka

Dobry den, rada by som sa Vas opytala, ako mam postupovat, ak mi lekar diagnostikoval chlamidie tr. v sere. Gynekologicke potiaze zatial nemam, no s dychanim je to horsie. DG astma a k tomu liecba sraymi ma teda vobec netesi.Som 37 rocna. Dakujem za radu a odpoved.

Odpoveď

Neviem desifrovat co je "liecba sraymi". Ak mate chlaymydie (tr. ste mysleli ako trachomatis? ako serologicky nalez, tak to nemusi znamenat ze mate v tele aktivnu infekciu. Moze ist len o signal, ze ste sa s infekciou stretli, vytvorili si protilatky a - ako vacsina ludi - ste sa s touto infekciou vysporiadali pomacoi vasho vlastneho imunitneho systemu. A uz vonkoncom to nemusi znamenat nejake gynnekologicke tazkosti. O tom, ci sa da usudzovat na aktivnu alebo prekonanu infekciu by mal vyslovit predpoklad pripadne zaver Vas lekar a podla toho Vas bud neliecit na chlamydie, alebo liecit. Ak mate problemy s dychanim a diagnostikovanu astmu, zamyslite sa ci 1/ lieky naozaj uzivate, 2/ ci ich uzivate spravnym sposobom (az 80 percent zlyhania pri liecbe astmy ide na konto lajdackeho uzivania liekov zo strany pacienta alebo nespravnej, ci odflaknutej inhalacnej techniky pri uzovani inhalacnych liekov).