Máme fenku už 2 roky - v byte. Ja som alergička na byliny a peľ, manžel zatiaľ mal robenú len prepážku v nose pred 7-8 rokmi. Fenka je pod veterinárnym dohľadom, akonáhle má nejaké "výmyky" zdravia, ihneď bežíme k veterinárom po celom Slovensku. Nezáleží

Otázka

Máme fenku už 2 roky - v byte. Ja som alergička na byliny a peľ, manžel zatiaľ mal robenú len prepážku v nose pred 7-8 rokmi. Fenka je pod veterinárnym dohľadom, akonáhle má nejaké "výmyky" zdravia, ihneď bežíme k veterinárom po celom Slovensku. Nezáleží na peniazoch. Ale v podstate je zdravá - 1x bola prechladnutá "zo spodu". Doma dodržiavame hygienické návyky psa i nás. Aký je problém? Manžel mal prejavy alergie, ale na alergológii mu v mesiaci júl robili testy a nemal žiadne reakcie, tak ho alergológ odoslal na vyšetrenie ku krčnému. Ten mu ihneď zistil, ževraj je alergický na psie sliny. Jeho prejavy sú asi také, že ho svrbí v podnebí, pri ležaní mu steká tenká vrstva hlienu po stene podnebia. Boli sme aj chorí - obaja v mesiaci jún - júl. Krčný mu dal nejaké lieky na alergické prejavy, fenka je už 4-tý deň mimo bytu (zatiaľ) a manžel sa cíti ževraj lepšie. No neviem určiť, či z liekov alebo či preto, že je fenka mimo bytu. Veď my nedovolíme, aby nás olizovala. Od malička je tak vychovaná a nechceme sa jej vzdať. Podotýkam, že to nie je uslintaný bernardín, ale malý ratlík, nežuje hoci čo, len svoje hračky, ktoré jej následne hádžeme aby ich priniesla. Tiež podliehajú hygienickej očiste, a to pravidelne. Prosím pomôžte, lebo nevieme, čo máme robiť.

Odpoveď

Mozem vyslovit len moje kvalifikovane odhady: ak Vasmu manzelovi robili testy na psie alergeny a tie vysli pozitivne, tak je pravdepodobne, ze u Vasho manzela sa rozvinula alergia na psie alergeny. Psie alergeny su obsiahnute v srsti, slinach a supinkach pokozky. Tieto alergeny sa pri pobyte psa v interieri stavaju sucastou bytoveho prachu (suvislost alergie na sliny s olizovanim je teda bezpredmetna). Ak Vasmu manzelovi zabrali lieky proti alergii (napr. loratadin, cetirizin a pod), a je bez tazkosti, mozete skusit psa vziat spat do bytu "na skusku". Ak sa Vasmu manzelovi ťažkosti vratia, tak je to na Vase povazenie co spravite. Lieky to chvilu mozu "utiahnut" a alergia moze aj ustupit, ale pravdepodobnejsie sa bude alergia dalej zvyraznovat. Potom bude lepsie dat psika prec.