Dobry den, mam 3,5 ročnú dcérku, ktora mala obštrukčnú bronchitídu. v nemocnici mala vysledky v poriadku,žiadne zvýšené teploty, choroba bola virusoveho povodu. nebrala ziadne antibiotika, len lieky proti zapalu a kortikoidy. pocas domacej liecby berie

Otázka

Dobry den, mam 3,5 ročnú dcérku, ktora mala obštrukčnú bronchitídu. v nemocnici mala vysledky v poriadku,žiadne zvýšené teploty, choroba bola virusoveho povodu. nebrala ziadne antibiotika, len lieky proti zapalu a kortikoidy. pocas domacej liecby berie uz 2. tyzden Spiropent a Fenorin. Napriek tomu stale obcas cez den kasle, v noci nie. Ako mam vediet, ci su tu predsa nutne antibiotika, aby kasel prestal, alebo sa to vylieci časom cajmi a sirupmi samovoľne? Som za podavanie antibiotik len v nutnych pripadoch. Kedy by mohla ist znovu do kolektivu do skolky? Ďakujem za radu.

Odpoveď

na Vašu druhú otázku som odpovedal ako na prvú. Táto otázka veľa vecí vysvetľuje: Obštr. bronchitída je synonymum, ktoré lekár zvyčajne použije pri podozrení na astmu, kedď ešte pred paciento,m nechce hovoriť o astme , aby ho nepostrašil. Lieči sa aj prednisonom. V úvode bol spúšťačom asi vírus. Ak Vaša dcérka len sporadicky kašle počas dňa a nemá zvýšenú teplotu, tak by som antibiotiká nepodával (antibiotiká nie sú liekom na kašeľ). Pokiaľ sú intenzita a frekvencia kašľa "znesiteľné" pre Vašu dcérku aj pre Vás, tak by som sa tým nenervoval a vyčkal na spontánnz ústup. SA vysadil by som aj Fenorin a Spiropent - po dvoch týždňoch za okolností, aké ste mi opísali nevidím dôvod na pokračovanie tejtio liečby. Ak sa po vysadení tejto liečby príznaky obštrukčnej bronchitídy vrátia, zájdite opäť k svojmu pediatrovi,. prípadne sa žiadajte k špecialistovi (detskému pneumológovi, alebo k alergológovi, ktorý má prax s detskými pacientami).