Syn má zdravotné problémy s dýchacími cestami od augusta/06,kde bol liečený antibiotikami, ktoré zabrali ale nie na 100%. Ostal kašeľ, ktorý bol najprv slabý ale následne zosilnel a pridali sa aj hlieny. Boli sme aj u lekára špecialistu 1. nemal kryštálov

Otázka

Syn má zdravotné problémy s dýchacími cestami od augusta/06,kde bol liečený antibiotikami, ktoré zabrali ale nie na 100%. Ostal kašeľ, ktorý bol najprv slabý ale následne zosilnel a pridali sa aj hlieny. Boli sme aj u lekára špecialistu 1. nemal kryštálovú guľu/ nájdenie nového lekára ad 2.urobil kompletné vyšetrenia opakovane, kde nebolo zistené najprv nič. Až po mesiaci a pol po vybratí liekov /21 dní/ sa objavil vo výtery stafylokok. Predtým boli výtery bez nálezu / z nosa aj úst a vykašľaného hlienu/. Kašeľ ostal až do dnes, vždy keď je chladnejší vzduch alebo má syn fyzickú námahu- v minulosti bolesti a citlivosť rebier pri dýchaní od kašla. Ešte chcem uviesť, že posledne bolo zistené, že sa na sliznici nosnej dutiny nachádza niejaká baktéria, ktorá je príznačná pre dutinu tráviacého traktu ak som to dobre pochopil.

Odpoveď

pato.l aj keď podľa toho, ako priebeh vecí opisujete, máte zjavne "ťažké srdce" na lekárov, ktorí sa Vášmu synovi venovali, ale ja mám pre zmenu ťažké srdce na Vás, lebo Váš opis ťažkostí Vášho syna je na starú Belú. V prvom rade ste opomenuli maličkosť: koľko rokov má Váš syn. Vek je dôležitý. Čo ešte okrem výterov sa vyšetrovalo Vášmu chlapcovi? Trpí niekto v rodine (rodičia, alebo dalšie Vaše deti) na podobné príznaky? atď, atď. Ponámahové príznaky môžu naznačovať, že ide o astmu. Skrátka, Váš syn - ak mu ťažkosti pretrvávajú a doterajšia opakovaná antibiotická liečba bola bez efektu - potrebuje vyšetrenie u špecialistu, ktoré okrem laborat. testov by malo zahrnovať aj rtg snímku prinosových dutín a pľúc. Ak je Váš syn starší ako 5 rokov, potom aj spirometria, prípadne bronchomotorické testy a yvšetrenie oxidu dusnatého vo vydychovanom vzduchu.