Moja doterajsia liecba bola len v peľovej sezonne, liek Flonidal-alergologom. Lenze v tomto obdobi je to bez snehu zle. Liecbu som odmietla-nedal ziadne lieky, ziadny rongen neurobil, BDT ciastocne pozitivny, popocuval a hned daval lieky, chcem poznat naz

Otázka

Moja doterajsia liecba bola len v peľovej sezonne, liek Flonidal-alergologom. Lenze v tomto obdobi je to bez snehu zle. Liecbu som odmietla-nedal ziadne lieky, ziadny rongen neurobil, BDT ciastocne pozitivny, popocuval a hned daval lieky, chcem poznat nazor lekara alergologa/imunologa.Krcny lekar mi predpisal lieky Aerius tablety a sprej Nasonex, neviem ci mam brat? Prinosne dutiny mam vysetrene, krcny lekar-poradna, opuchnute dutiny-vhodna uprava ohnutej prepazky a uprava prinosnych dutin operacia.Je vobec potrebna, ked mam priblemy s dychanim? Nevzdusna nosova jama-indikovana septoplasti a endoskopicka mukotomia.Prosim Vas, ako mam postupovat teraz... S pozdravom ow3cka. PS: motyle nie su v zime pristupne :)

Odpoveď

Ahoj ow3cka, 1/ spravne si poznamenala, ze tohto roku je to bez snehu zle pre alergikov. Ak si totiz alergicka na pele jarnych stromov (breza. lieska, jelsa) tak tieto stromy nasadzuju svoje kvety (jahnady)uz v oktobri - ak je sneh tak tie kvety-jahnady prezimuju zatvorene, ale akonahle sa otepli (trebars aj v decmbri/januari) tak vypustaju pel - ako keby chceli vyuzit, ze vtedy maju na vzduch a vetrik monopol, nekunkuruju in pele ziadnych inych rastklin a veselo si pelia. Takze pokojne uzivaj Flonidan alebo Aerius (z hladiska ucinku je to prakticky to iste) aj teraz, ked je podla teba zdanlivo mimo sezony. 2/ Ak mas opuch nosovej sliznice (moze ist o alergicky opuch, moze ist aj o kombinaciu s tzv. vazomotorickou rinitidou - co je nealergicky opuch nosovej sliznice, ale lieci sa v podstate rovnako ako alergicky opuch), tak bez obav si zacni do nosa striekat Nasonex: rano aj vecer po jednom vstreku do kazdej dierky(nosovej!!! :-), a k tomu uzivaj bud Flonidan, alebo Aerius. Skus to takto aspon mesiac - dva. Ak Ti tato liecba zaberie, potom v nej pokracuj niekolko mesiacov (minimalne pol roka - ja osobne by som odporucal poldruha roka v kuse) Je totiz velmi pravdepodobne, ze tato liecba Ta usetri ORL operacie! A zatial kazdopadne operaciu odloz. Skus to najprv s liekmi. S pozdravom P.S. Praveze motyle dobre padnu aj v zime. Ak mi ukazes svoju zbierku, ukazem Ti ja svoju :-) P.P.S. Ak si z Bratislavy, alebo budes mat cestu tadeto, mozes svoj problem prekonzultovast aj so mnou alebo Ta odporucim na kolegynu, ktora ma moju plnu doveru (v takom pripade mi pis na brezina@pneumoalergo.sk).