Asi 3 mesiace mam problemy s dychanim v suchom prostredi, mam pocit dusenia, a tazko sa mi dýcha. Plucny lekar naznacil zle liecenú astmu bronchiales, liecbu som zatial odmietla. Co je lepsie dat sa vysetrit u alergologa/imunologa? Som alergik na pel, a

Otázka

Asi 3 mesiace mam problemy s dychanim v suchom prostredi, mam pocit dusenia, a tazko sa mi dýcha. Plucny lekar naznacil zle liecenú astmu bronchiales, liecbu som zatial odmietla. Co je lepsie dat sa vysetrit u alergologa/imunologa? Som alergik na pel, a travy. V tomto obdobi mam opuchnute nosne dutiny a prepažku v nose vhodnu na operaciu a upravenie nosnej jamky. Ktore vysetrenie je v tejto situácii a liecba najvhodnejsia.Som satle unavena, s zvysenou teplotou.Dakujem.

Odpoveď

Mila ow3cka, ak tomu dobre rozumiem, tak doteraz si ziadnu liecbu neuzivala. Nie je mi jasne, preco si liecbu odmietla. Podla Tvojho opisu ide pravdepodobne o astmu. Vzhladom na to, ze tazkosti mas v suchom prostredi, tak nejaky jendoznacny suvis s Tvojou alergiou na pel a travy nevidim. Skus to zopar tyzdnov s protiastmatickou liecbou, ktoru Ti navrhol plucny specialista a uvidis. V beznych terapeutickych davkach Ti ziadna protiastmaticka liecba uskodit nemoze, takze liecit sa mozes bez obav z vedlajsich ucinkov (to co popisu o vedlajsich ucinkocj je kvoli americkym pravnikom, aby sa nemohli do nicoho zadrapit ... vsak poznas amerckych pravnikov - je to chamtiva cvarga. A tak farmaceuticke firmy ako potencialny vedlajsi ucinok lieku radsej opisu vsetky priznaky a polovicu chorob z ucebnice mediciny, nez by sa mali natahovat s pravnikmi.. Ver mi, aj vlastnemu synovi som komplexnu protiastmaticku liecbu svojho casu nasadil bez obav. Ak sa Ti tazkosti zlepsia, tak je vsetko jasne. Ak k zlepseniu nedojde, a pritom v liecbe si didrzala predpisane postupy, tak je pricina asi inde. Plucny specialista by Ti ale pri takychto tazkostiach mal dat vysetrit aj roentgen pluc (pripadne aj prinosovych dutin), spirometricke vysetrenie, bronchomotoricky etst a v optimalnom pripade aj vysetrenie frakcnej exkrecie oxidu dusnateho vo vydychovanom vzduchu - to su diagnosticke vysetrenia. Napis mi, ako pokracujes. S pozdravom P.S. Celkom rad by som si pozrel tie Tvoje zbierky motylov ... :-)