Vazeny pan Dr. Brezina, velmi pekne dakujem za odpoved. Este by som to vsak chcela doplnit: po zacati inhalovania Seretide syn prestal kaslat takmer ihned (v piatok sme zacali, v sobotu uz nekaslal - preto sa mi to zda byt az nahoda), napriek tomu mame v

Otázka

Vazeny pan Dr. Brezina, velmi pekne dakujem za odpoved. Este by som to vsak chcela doplnit: po zacati inhalovania Seretide syn prestal kaslat takmer ihned (v piatok sme zacali, v sobotu uz nekaslal - preto sa mi to zda byt az nahoda), napriek tomu mame v inhalovani pokracovat 6 tyzdnov (teraz uz to robime 3 tyzdne). Tunajsi doktor mi vysvetlil, ze pokial to prerusime predcasne, nema cela terapia vyznam. Ste toho isteho nazoru? Nie je to privela pre maleho chlapca, ktory uz je 3 tyzdne zdravy, hlavne ked Seretide obsahuje steroid? A co s tou astmou - mame si naozaj mysliet, ze nase dieta ma astmu, ak malo raz dlhsi cas kasel? Alebo je to len moznost, ze by sa u neho mohla vyvinut? Este raz dakujem za odpoved.

Odpoveď

Vazena pani Bohmanova, ak sa liecba astmy dobre utrafi, tak naozaj to funguje tak, ako u Vasho syna. Napriek tomu ostava otazkou, ci u neho ide o astmu, alebo to bol jednoducho kasel pretrvavajuci po banalnej respiracnej viroze (aj v takom pripade ale moze Seretide pomoct, aj ked to , pochopitelne, nie je optimalny liek na kasel :-). Na margo Vasej obavy: ak mate pocit, ze je liecba zbytocna pokojne liecbu vysadte. V mojej praxi skor dam na pozorovanie a nazor vnimavej matky, ako na nejake skolometske (a nezriedka zy vlasy pritiahnute) smernice pre liecbu tej ci obej choroby. Bolo by totiz iluzorne mysliet si, ze astmu (ak je to astma) vylieci 6tyzdnova kura. Ak sa Vasmu chlapcovi tazkosti vratia, ziadna tragedia, skusite mu liecbu nasadit znovu. Ak sa kasel nevrati (co je pravdepodobnejsi scenar), tak fajn ... :-) Inak faktom je, ze u dovtedy zdraveho chlapca, aj keby som bol jednoznacne presvedceny, ze mam do cinenia so zacinajucim astmatikom, by som hned Seretide nedal (ale nie kvoli obsahu steroidov, ale principialne). Srdecna Vas zdravim a ak budete mat nejake problemy, pokojne sa ozvite.