Moj 3a1/2rocny syn mal 4 tyzdne kasel, ktory po uzivani beznych sirupov proti kaslu neprestaval. (Zijeme v tropickej azijskej krajine, syn chodi do skolky.) Po 4 tyzdnoch sme isli k doktorovi, ktory po vysetreni stetoskopom a RTG pluc, kde bolo vsetko v p

Otázka

Moj 3a1/2rocny syn mal 4 tyzdne kasel, ktory po uzivani beznych sirupov proti kaslu neprestaval. (Zijeme v tropickej azijskej krajine, syn chodi do skolky.) Po 4 tyzdnoch sme isli k doktorovi, ktory po vysetreni stetoskopom a RTG pluc, kde bolo vsetko v poriadku, za jedinu zostavajucu pricinu uviedol moznost astmy. (Syn mal tento problem 1krat, nikto z mojej ani manzelovej rodiny nema astmu.) Dal nam inhalator s pripravkom Seretide Evohaler (GlaxoSmithKline) obsahujuci salmeterol a fluticasone propionate, s obsahom steroidov. Syn ma inhalovat 2krat denne po dobu 6 tyzdnov. Zda sa Vam tato liecba adekvatna? Zvlast, ak podla letaka uzivaju tento pripravok ludia s vaznymi astmatickymi stavmi. Okrem toho (po inhalovani doteraz po dobu 3 tyzdnov) mal syn pred 2 dnami v noci krvacanie z nosa, a dnes cez den znovu - moze to mat suvis s uvedenym inhalovanim? Dakujem za odpoved.

Odpoveď

Vazena pani bohmanova, Vas lekar pravdepodobne pocul Vasmu saynovi na prieduskach piskanie a rtg snimka pluc pravdepodobne vykazovala normalny obraz. V takej situacii (a pri priebehu tazkosti bez horucky a bez znamom infekcie dychacieho systemu) je astma jednym z pravdepodobnych vysvetleni. Ak sa stav Vasho syna po inhalacii Seretidu jednoznacne a presvedcivo zlepsil (za prepokladu, ze liek spravne inhaloval do pluc), tak je to dalsi dolezity bod pre diagnotu astmy. Na druhej strane, ak sa stav vasho syna ani po povedzme 4-5 dnoch liecby Seretidom (prti spravnej inhalacnej technike) nezlepsil (aspoň 50%na redukcia castosti a intenzity kasla), tak poravdepodobne o astmu nejde a Seretide odlozte bokom. Mimochodom, liecba astmy (na uvod trebars aj pripravkom Seretide) je vcelku adekvatna. Krvacanie z nosa urcite nema suvis s uzivanim pripravku Seretide. Na druhej strane krvacanie z nosa poukazuje na to, ze Vas syn ma problem v nosteku a jeho kasel moze mat pricinu aj tu (ue mu sopliky nevytekaju z nosa von, ale zatekaju mu do nosohltanu a drazdia ho. V neposlednom rade pri zachvatovitom kasli - a navstevovani skolky prichadza do uvahy aj crevna parazitoza - askaridoza, ktora sa prejavuje aj zachvatovitym kaslom (a to nie preto, ze zijete v tropickej krajine, tento problem sa obcas vyskytne aj u nas). Obcas mrknite chlapcovi na stolicu, ci sa to tam nehemzi pripadne mu skontrolujte okolie konecnika, ci ho nema rozdrazdeny. To je na Vami nadhodenu temu v kocke vsetko. Zdravim Vas do tropov (mimochodom aj tu mame dost teplo ...:-)