Dobrý deň! Chcel by som sa opýtať, či pleseň na stene môže spôsobiť alergické reakcie, dýchacie ťažkosti, zápaľ pľúc alebo priedušiek? Pretože moja priateľka má už veľmi dávno v izbe, kde sa najviac zdržiava a kde aj spí, pleseň na stene a už asi mesiac m

Otázka

Dobrý deň! Chcel by som sa opýtať, či pleseň na stene môže spôsobiť alergické reakcie, dýchacie ťažkosti, zápaľ pľúc alebo priedušiek? Pretože moja priateľka má už veľmi dávno v izbe, kde sa najviac zdržiava a kde aj spí, pleseň na stene a už asi mesiac má problémy s dýchaním (ťažko sa jej dýcha a z toho vyplývajúc ak vykonáva nejakú fyzickú činnosť, tak sa veľmi rýchlo zadýcha, jej stav sa pomaly zhoršuje) Ďakujem Vám za odpoveď a prajem príjemný deň!

Odpoveď

Jasne, ze plesen aku opisujete je nebezpecna a moze sposobovat Vami opisane tazkosti u Vasej priatelky. Je celkom mozne, ze uz u nej nastartovala prieduskovu astmu, ktoru treba liecit (!) ...a pliesen odstranit vhodnym pripravkom, upravit mikroklimaticke pomery tak, aby sa nova pliesen netvorila alebo sa prestahovat. Neodkladajte ani upravu priestorov, ani navstevu lekara.