Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu môj priatel má 38 rokov a asi tri mesiace má takýto problem. Je celkom v dobrej forme, šporový typ ale zvykne sa mu z ničoho nič pustiť z úst krv a vtedy aj pociťuje taký teplý pocit na hrudi alebo pľúcach. Bolesť žia

Otázka

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o radu môj priatel má 38 rokov a asi tri mesiace má takýto problem. Je celkom v dobrej forme, šporový typ ale zvykne sa mu z ničoho nič pustiť z úst krv a vtedy aj pociťuje taký teplý pocit na hrudi alebo pľúcach. Bolesť žiadnu a po chvíli to prejde aj krvácanie. Bojí sa ísť k lekárovi, nemá nejakú formu TBC?

Odpoveď

Vami opísaný príznak by Váš priateľ v žiadnom prípade NEMAL PODCENIŤ! Potrebuje vyšetrenie u špecialistu - nejprv by som konzultoval špecialistu v ORL a určite Váš priateľ potrebuje aj zhodnotenie rtg snímky hrudníka. Ak ORL vylúči zdroj krvácania v horných dých. cestách, tak treba konzultovať pneumológa. Každopádne ihneď k lekárovi, neodkladať to. Ak má napr. tbc, odkladaním liečba ohrozuje nielen seba, ale aj okolie!