Mám 5-ročnú dcéru a 11- mesačného syna, obaja boli pred 2 mesiacmi liečení Klacidom pre nález Pneumokoka v nosohltane. Dcéra je sledovaná pre detskú astmu a zníženú imunitu na alergológii. Alergologička na liečbu Klacidom reagovala nesúhlasne, pretože oba

Otázka

Mám 5-ročnú dcéru a 11- mesačného syna, obaja boli pred 2 mesiacmi liečení Klacidom pre nález Pneumokoka v nosohltane. Dcéra je sledovaná pre detskú astmu a zníženú imunitu na alergológii. Alergologička na liečbu Klacidom reagovala nesúhlasne, pretože obaja boli bez teploty, iba soplíky a kašeľ. Povedala, , že nemá zmysel liečiť to širokospektrálnymi atb, keď nemá angínu ani hnisavý soplík a že keď sa dcérka dostane späť do škôlky, chytí to naspäť. Presne tak sa stalo a teraz majú zisteného Pneumokoka S- fázu (dcéra v nose a hrdle a syn v nose)zase obaja, hoci už nemajú ani soplíky len občasný kašeľ. Alergologička zásadne neodporúča dať systémové atb a radila nasadiť atb len lokálne (obom Pamykon do nosa a dcérke navyše Tafen sprej). Je tento postup správny. Nemôže sa stať, že nastane závažná infekcia (meningitída, sepsa, al.zápal pľúc) bez teploty, takže nestihneme nasadiť systémové atb? Dá sa tomu predísť dôsledným sledovaním - napr. pravidelné CRP vyšetrenie? Chcem ich dať zaočkovať, ale dá sa to teraz v tejto fáze, keď to majú v sebe a navyše keď syn ešte nemá kompletné povinné základné očkovanie (chýba mu ešte 3.dávka)? Vopred ďakujem za rýchlu odpoveď.

Odpoveď

Súhlasím s Vašou alergologičkou. Pokiaľ dieťa nemá príznaky respiračnej infekcie, tak podať širokospektrálne antibiotikum len na nosičstvo pneumokoka je zbytočné (s výnimkou ťažších deficitov imunity, diabetu a podobných ochorení, kde by som aj bezpríznakové nosičstvo pneumokoka radšej prekryl antibiotikom). Na druhej strane nie som ani zástancom liečby lokálnymi antibiotikami. U imunokompetentného jedinca je zvyčajne dostatočná časová rezerva na nasadenie antibiotickej liečby pri príznakoch závažnej infekcie. Pravidelné vyšetrenie CRP je nezmyselné. Jednoznačne schvaľujem Váš úmysel zaočkovať Vaše deti proti pneumokokovej infekcii. Ide najmä o Vášho 11mesačného syna a nevidím žiadny problém v tom, aby ste ho nechali zaoičkovať bezodkladne, resp prvú dávku pneumokokovej vakcíny (Prevenar) môže dostať súbežne s treťou dávkou základného očkovania (t.j. spolu s Infanrixom, len osobitným vpichom do iného miesta). Pokiaľ ide o 5ročnú dcéru, u nej už riziko ťažkej infekcie nie je z vekového hľadiska také vysoké, ale určite je vhodné nechať zaočkovať aj ju (ak Vám to extrémne nenabúra rodinný rozpočet).