Aj ja trpím už 5 rokov problémami dýchacích ciest. Vodnatý výtok z nosa, opuch nosovej sliznice a upchatie nosa, strata čuchu ale aj schopnosti vnímať chuť. 2x mi už vyoperovali polipy z nosa. Neviem, či to s tým súvisí. Ale to najzaujímavejšie je alergia

Otázka

Aj ja trpím už 5 rokov problémami dýchacích ciest. Vodnatý výtok z nosa, opuch nosovej sliznice a upchatie nosa, strata čuchu ale aj schopnosti vnímať chuť. 2x mi už vyoperovali polipy z nosa. Neviem, či to s tým súvisí. Ale to najzaujímavejšie je alergia na alkohol. Úplne jednoznačne už po malom množstve (cca 1 dcl vína) začnem po 5-10 min. kýchať, a zapchajú sa dýchacie cesty na 5-10 hodín. Som liečený so spraymi kortikosteroidov, ale len čiastočne pomáhajú. Jednoznačne pomôže injekcia diprophos. Účinok cca 30-40 dní. Na to obdobie všetky problémy zmiznú (vrátane alergie na alkohol). Doteraz som ho dostal 3x s odstupom 3-4 mesiacov. Moja otázka: môžem ho dostávať aj častejšie? Zatiaľ ma liačili na ušno - nosno - krčnom oddelení. Mal by som vyhľadať aj alergológa? Má to význam? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď

Castejsiu aplikaciu diprophosu by som vam neodporucal. Radsej skuste vysoke davky kortikoidnych sprejov do nosa (skuste Rhinocort 64 ug po 2 vstreky do nosovych dierok rano aj vecer (t.j. celkove 8 vstrekov na osobu a deň). Pred aplikaciou si vycistite nos opatrnym vysmrkanim do vreckovky. Pravdepodobne ste alergik a mohli by ste mat osoh z tejto kombinacie liekov, ktoru by som zvolil ja - predtym by som Vas ale musel vysetrit: kortikoidny sprej do nosa (davkovanie som uviedol vyssie), antihistaminikum (napr. loratadin 1x1 tbl) a leukotrienovy antagonosta (napr. Singulair 10 mg: 1x1 tbl.). Tato liekova kombinacia by mohla byt rovnako ucinna ako Diprophos a pokial by vam zaberala, tak pri dlhodobom uzivani ma nizsi potencial vedlajsich ucinkov. Kvoli tymto liekom by ste ale mali vyhladat alergologa a dat sa nim vysetrit.