Naše dcerka bola zaočkovana pri narodení na tbc, ale v mieste pichu jej začalo trošku hnisať. Pľúcna doktorka jej trikrát v dvojtýždňových intervaloch čistila miesto pichu vydusením. Neviem či to bolo správne, ale ona to odôvodňovala tým, že jej vznikl

Otázka

Naše dcerka bola zaočkovana pri narodení na tbc, ale v mieste pichu jej začalo trošku hnisať. Pľúcna doktorka jej trikrát v dvojtýždňových intervaloch čistila miesto pichu vydusením. Neviem či to bolo správne, ale ona to odôvodňovala tým, že jej vznikla uzlinka pod pazuchou ktorá sa už mala dávno vstrebať. Teraz berie lieky a museli jej brať aj krv na výsledky čo bolo dosť nepríjemné pre také malé bábätko.Z výsledkou jej vyšlo, že ma zvýšené pečeňové testy. Môžte mi poradiť, čo máme robiť alebo kde sa obrátiť.

Odpoveď

Bohuzial, cast deti (na Slovensku je to rocne asi 250 detí na pribl. 50.000 ockovanych) ma komplikacie po ockovani proti tuberkuloze. Najpravdepodobnejsou pricinou je slabsia imunita vasej dcerky, nasledkom ktorej sa s ockovanim jej organizmus nevysporiadal zvycajnym nekomplikovanym priebehom. Postup vasej lekarky je vcelku spravny, potreboval by som vediet, ake lieky Vasa dcerka uziva (nazvy), v akej davke a ake boli hodnoty pecenovych testov. Ak ste z Bratislavy a okolia, mozete problem Vasej dcery konzultovat na ambulancii Kliniky detskej pneumologie a ftizeologie po tele. dohovore na c. 02/40251111 - ustredna a pytajte si ambulanciu Dr Kadlicovej alebo Prim. Orosovej - treba sa objednat), ak ste z okolia B. Bzstrice, tak Dr. Takač (DFN Ban. Bystrica), alebo Dr. Časnochová (plúcna detská ambulancia zvolenskej neomocnice), ak ste z Kosic, tak Dr. Feketeova (DFN), alebo Poprad (Dr. Tamášová -Dets. odd. popradskej nemocnice).