Už asi 7 rok trpím sporadicky nočnou dýchavicou. Prvýkrát sa objavila v r.2000, keď som bol v Taliansku na dovolenke. V noci som sa zobudil a mal som pocit, ako keby mi niekto sedel na hrudníku. Išlo o veľmi ťažké dýchanie. Keďže domáci bol lekár, dal mi

Otázka

Už asi 7 rok trpím sporadicky nočnou dýchavicou. Prvýkrát sa objavila v r.2000, keď som bol v Taliansku na dovolenke. V noci som sa zobudil a mal som pocit, ako keby mi niekto sedel na hrudníku. Išlo o veľmi ťažké dýchanie. Keďže domáci bol lekár, dal mi "nejaký kortikoid" a prízanky do dvoch dní ustúpili. Uvedené príznaky (ťažké dýchanie, pokus o odkašľanie) sa u mňa objavujú zväčša v jarnom a jesennom období. Nie sú pravidelné (nevyskytujú sa každý večer)Prejavujú sa výlučne v noci. Doteraz som bol na RTG pľúc (dvakrát) s negatívnym výsledkom, taktiež na spirometrii. Všetko bolo v poriadku. Moja lekárka ma liečila: poslala na RTG pľúc, spirometriu, predpísala Loratadin a Solmucol. Zaujíma ma jedna vec: ako ďalej? Čo je príčinou uvedeného stavu? Mám ochorenie štítnej žľazy (bral som Carbimazol), iné ochorenia nemám.

Odpoveď

V dalsom by ste mali vyhladat pneumologa (specialistu na plucne choroby) a absolvovat funkcne vysetrenie pluc vratane tzv. bronchokonštrikčného testu. Z Vasho opisu vyplyva, ze ide najskor o prieduskovu astmu - je to choroba, ktora sa da liecit a aj by sa mala liecit, lebo neliecena velmi casto ma tendenciu sa casom zhorsovat. Poruchy stitnej zlazy mozu priebeh astmy zhorsovat.