mam problem s nosom. pravidelne pouzivam kvapky do nosa, pretoze mi spuchne sliznica a nemozem dychat. problemy mam uz od detstva a bola som aj na alergologii ale nie som alergicka na nic. snazim sa neuzivat kvapky casto aby som nebola zavisla ale mam ner

Otázka

mam problem s nosom. pravidelne pouzivam kvapky do nosa, pretoze mi spuchne sliznica a nemozem dychat. problemy mam uz od detstva a bola som aj na alergologii ale nie som alergicka na nic. snazim sa neuzivat kvapky casto aby som nebola zavisla ale mam nervy ked idem spat a nemozem dychat nosom. na statelite som videla reportaz o ambulantnej operacii v ktorej lekarka dala pacientke do nosa kovove tycinky a elektr.vybojmi takpovediac spiekla sliznicu vo vnutri. vraveli ze je to najnovsia metoda, ktoru pouzivaju na take pripady ako som ja. robi sa nieco take aj u nas?

Odpoveď

Neviem, či sa nejaké "spekanie sliznice" rodí aj u nás. Toto je skôr otázka na špecialistu v otorinolaryngológii. Ak keď nie ste alergická (to znamená, že máte pravdepodobne tzv. vazomotorickú nádchu), mali by ste užívať kortikoidné spreje do nosa. Je ich na trhu veľa (Nasobec, Rhinocort, Flixonase, Nasonex a ďalšie). Ak máte daktorý z týchto sprejov, tak NIE SÚ návykové. A môžete ich v bežnom dávkovaní (2x1 vstrek až 2x2 vstreky) používať dlohdobo, mesiace aj roky. Pozn.: návykové v zmysle možného vzniku fyzickej závislosti sú kvapky typu Sanorin, Nasivin, Otrivin, Tysin a pod.). Inou metódou je fototerapia - prináša prakticky úplnú úľavu na pribl 5-6 mesiacov, je to naprosto neškodná liečba a jedna kúra stojí 2000-2400 SKK. Pracovísk, ktoré túto metódu ponúkajú je na Slovensku osem, v Bratislave viac info na www.pneumoalergo.sk.