Niekoľko rokov mávam záchvaty kašľa.Objavuje sa najma v jarnom a jesennom období. Niekedy je úporný suchý, inokedy vykašliavam hlien. Nefajčím, ani sa nezdržiavam vo fajčiarskom prostredí.V poslednom čase sa nemôžem zbaviť zachrípnutého hlasu (4 týždne) a

Otázka

Niekoľko rokov mávam záchvaty kašľa.Objavuje sa najma v jarnom a jesennom období. Niekedy je úporný suchý, inokedy vykašliavam hlien. Nefajčím, ani sa nezdržiavam vo fajčiarskom prostredí.V poslednom čase sa nemôžem zbaviť zachrípnutého hlasu (4 týždne) a mám skoro stále nádchu. Keď začne "obdobie kašľa" telesná teplota je mierne zvýšená. Rontgen pľúc pred piatimi rokmi naznačil nejaký nález, ale po opakovanom rontgene uz bolo vsetko v poriadku. V poslednom období ma kašel dosť znervózňuje, lebo ustavičným "hmnkaním" obťažujem okolie. Čo to môže byť?

Odpoveď

Podla vasho opisu by som bol ochotny sa stavit, ze mate pelovu alergiu. Ak nechcete navstivit alergologa, tak skuste toto: v lekarni si kupte dve sedemtabletkove balenia loratadinu (male balenia su volnopredajne a stoja par korun). Denne po ranajkach uzite 1 tabletu (nebojte sa, ide o overeny a bezpecny liek, ktory som dlho pchal aj do vlastneho syna). Ak sa vam "hmkanie", zachripnuty hlas a nadcha zmiernia – co do intezity a frekvencie priznakov aspon o polovicu, tak mate alergiu a bolo by lepsie pri dalsej liecbe poradit sa s alergologom, pneumologom alebo otorinolaryngologom. Ak vam priznaky neustupia, tak odporucam navstevu u otorinolaryngologa.