Asi dva roky mam problemy s dychacimi cestami. Zhorsuje sa to najma v zime, ked sa zacne kurit. U alergologicky mi zistili aj alergiu na prach, preto sme aj odstranili koberce a pod. Uzival som tabletky aj na alergiu aj spreje, ale nepomohli. Na vysetreni

Otázka

Asi dva roky mam problemy s dychacimi cestami. Zhorsuje sa to najma v zime, ked sa zacne kurit. U alergologicky mi zistili aj alergiu na prach, preto sme aj odstranili koberce a pod. Uzival som tabletky aj na alergiu aj spreje, ale nepomohli. Na vysetreni mi nic nezistili. Priatelka ma chronicku nadchu, je mozne, ze som dostal tu chorobu od nej? Moze to byt aj alergia na jedlo? Urcity cas som pracoval aj v starej kniznici a dost som sa tam nadychal prachu...

Odpoveď

Podla vasho opisu mate najskor astmu. Vyvolavatelom astmy mozu byt aj alergeny, aj virusove infekcie. Pisete, ze ste mali "nejake spreje". Spreje sa pouzivaju vacsinoui na liecbu astmy. Otazka znie, ci ste tie spreje spravnym sposobom pouzivali (spravne z nich inhalovali liek do pluc). Studie zamerane na zlyhanie liecby totiz ukazali, ze az 80 % pripadov ide na konto nespravnej inhalacnej techniky zo strany pacienta.
Ak vasa priatelka nema v hrdle vykultivovany pri mikrobiologickom vyšetreni vyteru z hrdla nejaky jednoznacne choroboplodny mikrob, tak nepredpokladam, ze ste to mohli dostat od nej.
Ano, spustacom takych tazkosti, ake opisujete, moze byt aj alergia na niektore jedla (mozno ste taku suvislost aj vy sam vypozoroval), a samozrejme, aj praca so starymi knihami v archive predstavuje pre priedusky velku zataz. Skor nez bakterie sa v starych archivoch vyskytuje alergizujuci prach.